ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светите братя Кирил и Методий в Монтана

11 май 2015 22:35, Видинска митрополия
Празникът на светите братя Кирил и Методий в Монтана

В деня на светите равноапостолни братя Кирил и Методий – 11 май, с тържествена света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе почетена паметта на двамата просветители и вдъхновители по пътя към Христа на българския народ.

Светата Литургия бе отслужена в централния енорийски храм на Монтана, носещ името на светите славянобългарски просветители Кирил и Методий. С Видинския митрополит съслужиха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп с духовници от епархията.

Преди литургията бе отслужено водоосвещение пред храма и направено обновление на външната му фасада, която изцяло бе обновена за дванадесет дни със съдействието на дарители и спомоществуватели.

Проповед за деня на светите братя Кирил и Методий произнесе епископ Поликарп, който изтъкна заслугите на Солунските братя за просветата и духовния напредък на българския народ.

Митрополит Дометиан поздрави и благослови присъстващите и призова вярващите християни да подражават на светите Братя и да бъдат достойни чеда на България. Да носят в сърцата си вярата и да пазят българския дух и традиции, като достойни последователи на празнуваните български просветители.

На празника присъстваха г-н Борислав Великов, народен представител в 43-то Народно събрание на РБългария, заместник-кметът на Монтана, както и много общественици, културно-просветни дейци и вярващи християни.

Митрополит Дометиан бе поздравен от свещениците при храма, бе му изказана благодарност за съпричастността към празника на Монтана и му бе пожелано много здраве, радост и мир.

Светата Литургия бе огласена от църковния хор при митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин.

На всички вярващи бе раздадена храна за здраве и благословение.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1Eu4KQj

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »