ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в Сливен

01 февруари 2010 12:26, Сливенска митрополия
Трифоновден в Сливен

Св. Трифон се родил, живял и пострадал мъченически за Христовата вяра в трети век, по времето на император Деций Траян. От неговото житие знаем, че още от младини се прославил, когато по негови молитви Бог вършел чудеса. Освен като Христов мъченик, св. Трифон се почита и като покровител на лозарите, затова в България има обичай всяка година на Трифоновден да се зарязват лозите за плодородие и за здраве на лозарите.

Традициите са за това, за да се спазват. От десетилетия служителите на Сливенска Митрополия спазват този обичай. Тази година се падна зарязването да се извърши на лозето на колегата Петко Николов. След светата Литургия, която бе отслужена в катедралния храм ”Св. Димитър”, при молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, групата се отправи към лозята. Владиката извърши водосвет, поръси и пръв заряза лозите. След него и всички присъстващи използваха лозарските ножици, с пожелания за по-голямо плодородие от миналата година. Всеизвестно е, че хубавото вино не се произвежда, а се прави с майсторлък и много любов. Трябва да признаем, че Петко влага голям майсторлък и преизобилна любов, когато прави виното, затова то е хубаво и качествено. От това вино митрополит Йоаникий ползва целогодишно при светата Евхаристия. След връщането от лозята г-н Николов почерпи всички по чаша домашно червено вино.

Защо св. Трифон се почита като покровител на лозарите? На този въпрос отговор ще ни даде протойерей Павел Гърбов от гр. Карнобат.

Почитанието на св. Трифон като небесен застъпник за лозари, винари, овощари може да наведе на мисли, че и той самият е бил такъв. Още повече, че често на икони можем да го видим с косер /лозарска ножица/ в ръка, а понякога дори и държащ лозова пръчка. Но ако прочетем житието на светеца, ще видим че св. Трифон никога не се е занимавал нито с лозарство, нито с овощарство, а още по-малко с винарство. Народните предания от времето на Възраждането как св. Трифон зарязвал лозето и как си отрязал носа, задето се присмял на св. Богородица, не само нямат нищо общо с исторически достоверната информация за този св. мъченик, но са даже и кощунствени.

Между впрочем на някои по-стари, предимно гръцки, икони виждаме до св. Трифон да се разхожда някаква птица. Именно тук иконописецът е загатнал за занятието на младия Трифон от селото Комсада – той пасял гъските, както ни разказва и житието му. На по-късни, руски, икони св. Трифон е изобразен с птица на дясната ръка, но това вече е сокол. Това изписване е заради чудото, станало с болярина Трифон – соколар на руския цар Иван Грозни, на когото св. Трифон донесъл изгубилия се по времето на лов царски сокол.

И все пак – защо тогава св. Трифон се почита като покровител на лозарите? Причината намираме във Великия Требник, където има специална молитва към св. Трифон за прогонване от лозовите и др. насаждения на гъсеници, скакалци и всякакви вредители. Тази пък молитва се основава на известния от житието на мъченика факт. „Веднъж по молитвите на св. Трифон били спасени от глад жителите на Комсада, където появилите се насекоми изяждали житните растения, листата на дърветата и всички растения. Св. Трифон, скърбейки за бедствието, издигнал ръцете си към Господа, молейки Го да изпрати Своя ангел, който да порази вредните насекоми – при това св. мъченик ги свързал с клетва да се отдалечат на недостъпни места, предназначени за тяхното обитаване”.

И така – оттук е и благочестивият обичай на Трифоновден - 1. ІІ, да се прави водосвет и с водата да се поръсват лозя и градини. Някъде се благославя и вино, защото и то е един от Божиите дарове за човека, който дар Господ Иисус Христос е благословил да направи част от средствата за извършването на Светите Тайнства в Своята Църква. Но, разбира се, оттук съвсем не следва, че е благословено и одобрено неумереното пиене на вино, понеже то може да доведе дори до смъртния грях на пиянството. Както казва Св. Йоан Златоуст: „Виното е дадено за веселие, а не за да ставаш за посмешище”. Затова, готвейки се да почетем паметта на св. Трифон и да „зарежем” лозята, да го помолим за небесна помощ за получаване на добра реколта и да не забравим библейските мъдри слова:

„...към вино не се показвай храбър, защото виното мнозина е погубило.

…Виното е полезно за човешкия живот, ако се пие умерено… То е направено за веселие на човеците.

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме, виното е тъга за душата, кога се пие много, при раздразнение и свада.” (Прем. Сир. 31:29, 31,32-34).

 

 

Снимки

Трифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в СливенТрифоновден в Сливен
« предишна новинаследваща новина »