ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в гр. Видин

01 февруари 2010 16:41, Видинска митрополия
Трифоновден в гр. Видин

На 1 февруари Църквата празнува паметта на св. Трифон, който според стародавната традиция тържествено се почита от лозарите, които го имат и за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на винарна „Рупци” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, духовници от епархията и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци.

С тържествен водосвет и благословение Негово Високопреосвещенство се помоли, щото Бог да благослови и наспори насажденията, които да бъдат предпазвани с Божия помощ от всяко вредоносно нападение.

По стара традиция, след молитвеното последование, лозята символично бяха зарязани от митрополит Дометиан, от собствениците на винарна „Рупци”, от народния представител г-н Владимир Тошев и от много други високопоставени гости и приятели.

Поздрав към всички произнесе дядо Дометиан, който изтъкна благодатните сили, които Бог дава на онези, които обработват земята и изпълняват първата заповед, дадена от Бог на Адам.

Поздрав от името на кмета на община Видин бе прочетен от заместник-кмета по строителството г-н Велков.

Фолклорен поздрав и приятни емоции поднесоха и танцьорите от ансамбъл „Дунав”.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във винарна „Рупци”, където митрополит Дометиан благослови още веднъж събралото се множество с тържественото пеене на „Многая лета”.

Последва празнична почерпка, която бе дадена от домакините на винарна „Рупци”.

Тържеството по отпразнуването на Трифоновден бе уважено от областния управител на Видин, г-н Пламен Стефанов, много обществени, културни и бизнес личности.

След празничното отбелязване на Деня на лозарите, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан посети скалния манастир „Възкресение Христово”, който с негово благословение ще бъде възстановен за Божия слава.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Трифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. ВидинТрифоновден в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »