ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Дометиан присъства на изложба и среща, посветени на епископ Йосиф Щросмайер

15 май 2015 19:17, Видинска митрополия
Митрополит Дометиан присъства на изложба и среща, посветени на епископ Йосиф Щросмайер

На 15 май в сградата на Народно читалище „Цвят - 1870“, гр. Видин, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан присъства на откриването на изложба, както и на среща, посветени на епископ Йосиф (Йосип) Щросмайер.

Събитието бе организирано от Посолството на Република Хърватия, Народно читалище „Цвят - 1870“ и Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“, гр. София, и е по повод 200 години от рождението на епископ Йосиф Щросмайер, който е спонсорирал издаването на книгата на братя Миладинови – „Български народни песни“ през 1861 г.

Висок гост на културната вечер бе Нейно Превъзходителство г-жа Лйерка Алайбег, посланик на Република Хърватия в България, която запозна аудиторията с личността на епископ Йосиф, както и с изложените пана, и подчерта високото значение на епископа за сближаването на двата народа и за единството между хората.

За идеята и посещението на г-жа Алайбег във връзка с годишнината от рождението на епископ Йосиф, говори г-жа Ценцерушка Андреева, секретар на читалище “Г.С. Раковски-1925″, гр. София.

Бе направено и представяне на книгата „Епископ Йосип Юрай Щросмайер“ от г-н Трифон Павлов, председател на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“, която е на хърватски и български език.

Митрополит Дометиан поздрави г-жа Алайбег за това, че е уважила поканата и е посетила старопрестолния гр. Видин и пожела: двата народа - българи и хървати, както и досега да вървят по пътя на постигане своите цели в единство, подкрепа и братолюбие.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »