ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество благослови вярващите за празника на св. Николай Софийски

17 май 2015 18:44, Софийска митрополия
Негово Светейшество благослови вярващите  за празника на св. Николай Софийски"

На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. Тази година се навършват 460 години от мъченическата му смърт (пострадал е за Христовата вяра през 1555 г.).

В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец. Величествен, с прекрасната архитектура на архитект Торньов (според някои сведения това е първият храм построен по негов проект в България, като в това си начинание е подпомогнат от своя учител - германски професор), с изящни образци на църковна иконопис, той е вторият по големина (след храм "Св. Александър Невски") в столицата.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път като кириарх на епархията бе тържествено посрещнат в храма и взе молитвено участие в празничното богослужение, посветено на софийския мъченик. С негово благословение св. Литургия бе възглавена от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха храмовото духовенство и столични свещеници.

В края на богослужението пастирско слово за вярата и за примера на св. Николай Софийски произнесе свещеник Васил Василев.

След причастяване на многобройните вярващи към Негово Светейшество с поздравително слово се обърна ставр. ик. Спас Спасов, предстоятел на храма.

„Нашият храм е посрещал многократно отец Неофит, дядо Неофит, митрополит Неофит, а сега сме радостни да посрещнем и Негово Светейшество патриарх Неофит!"- с тези думи започна отец Спас и като изрази радостта си от присъствието на първосветителя, му пожела здраве и духовни сили, които да му помагат в отговорното служение.

От своя страна патриархът поздрави и даде своя първосветителски благослов на множеството християни събрали се на съборна молитва и подчерта, че св. Николай Софийски е един от небесните покровители на столицата ни.

Дълго време храмовото духовенство раздаваше нафора и поднасяше мощехранителницата с частица от мощите на св. Николай Софийски за поклонение и благословение на вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на патриарха Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоХрамов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Браницки епископ ГригорийХрамов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"Негово Светейшество патриарх НеофитХрамов празник в храм "Св. Николай Софийски"Храмов празник в храм "Св. Николай Софийски"
« предишна новинаследваща новина »