ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Дометиан посети митрополита на Крайова Ириней

19 май 2015 11:58, Видинска митрополия
Митрополит Дометиан посети митрополита на Крайова Ириней

На 18 май Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан оглави църковна делегация от Видинска света митрополия и направи посещение в манастира „Рождество Богородично“, край с. Маглавит, Румъния, където се срещна с Негово Високопреосвещенство г-н Ириней, архиепископ на Крайова и митрополит на Олтения.

Посещението при митрополит Ириней бе мирно, братско и бе по повод Пасха Христова, както и настъпването на празника Възнесение Христово, а също така за заздравяване междухристиянските взаимоотношения и приятелството между двете съседни епархии и Църкви.

Митрополит Дометиан и придружаващите го духовници и служители от Видинска митрополия бяха посрещнати от митрополит Ириней пред манастирския храм „Рождество Богородично“ с голяма радост, вълнение и братска любов.

В храма домакините и гостите се помолиха и с едно сърце и уста споделиха вълнението си, че са благодарни на Бога, че е допуснал тази среща, която показва единството в светото Православие и надежда за бъдещо сътрудничество за полза на Христовата Църква.

Митрополитът на Олтения запозна гостите с историята на светата обител и им показа забележителности, които вдъхновиха и духовно възвеличиха българската делегация.

Митрополит Дометиан в своето слово към скъпия домакин изказа благодарност за гостоприемството и любовта и пожела - както досега, така и за в бъдеще между тях да цари Христовото братолюбие, разбирателство и взаимното евангелско свидетелство.

След топлото гостоприемство в храма Господен, гостите бяха поканени на общ братски обяд, където отново двамата митрополити, изказвайки си благопожелания, говориха за бъдещи взаимни проекти и взаимоотношения, чрез които да се опознават и духовно общуват както духовници, така и вярващи християни от двете епархии.

Бяха обсъдени различни идеи, касаещи поклонничеството и духовните срещи между Румъния и България и респективно обмена на опит между Видинска митрополия и Крайова.

Митрополит Дометиан обсъди възможността духовници от Видинска епархия да специализират богословие в Крайова и чрез това да се създадат по-големи възможности за общение, като по този начин езиковата бариера ще бъде вдигната.

По традиция, гости и домакини си размениха паметни подаръци за спомен и си пожелаха повече такива срещи, изпълнени с братска любов и топлина.

След посещението на женския манастир в Маглавит митрополит Дометиан и придружаващите го лица посетиха гр. Калафат, придружавани от митрополит Ириней, където се поклониха в храм „Живоприемен източник“ и се запознаха с неговата история.

Срещата на двамата митрополити завърши с взаимни покани за общи служения и общуване между двете епархии и благопожелания за здраве, сили и благодатно служение.

Оглавената от митрополит Дометиан делегация бе в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Антим - протосингел на Видинска епархия, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим, иконом Стоян Махлелиев, Ирина Кръстева - секретар на Видинска митрополия, и Пламка Любомирова - преводач.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »