ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Да срещнем Господа със сърцата си”

02 февруари 2010 16:03, Софийска митрополия
Сретение Господне в храм "Св. Неделя"

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, в чест на един от 12-те Господски празници – Сретение Господне, бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе предстоявана от Знеполския епископ Йоан. В съслужение с Негово Преосвещенство бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, свещеник Георги Георгиев, новоръкоположените свещеници Антоний Милушев и Илиян Алексиев и трима дякони - Любомир Стоянов, Петър Симеонов и Валентин Михайлов.

След причастния канон, с вдъхновени думи за празника към десетките миряни в храма се обърна еп. Йоан: „Да срещнем Господа със сърцата си, това ни призовава днес, на празника Сретение Господне, св. Църква. За да изживеем тази среща с Господа така, както праведният Симеон и пророчица Анна са се сподобили с нея, трябва да имаме чистота на сърцето, на помислите и на цялото наше естество. За да имаме такива чувства, първото условие е да имаме покаяние. Без покаяние няма очистване, няма и спасение. Това е първото условие, то е в основата на всичко. Второто условие е: да поставим Господа преди нас и всичко онова, което вършим, да бъде в Негово име. Ако имаме покаянието и вършим делата си за слава Божия, то ние ще достигнем още тук, на Земята, до онова, което са изпитали праведният Симеон и пророчица Анна " - каза архиереят. Той призова да дерзаем да бъдем достойни за тази среща, да приемем Христос в душите си, в умовете си, във волята си и да Го възлюбим от всичкото си сърце, от всичката си душа и с всичкия си ум.

"Нека в съзнанието си да не забравяме пред Кого стоим, с Кого днес се срещаме, какво носи тази среща на света - каза още епископът - и това, че тази среща е с Богомладенеца Христос, Който донесе огън и меч. Огън, който изгаряше и съгряваше с благодатта св. Църква чрез Св. Дух и меч, който пронизва човешките сърца със Словото Божие...."

След края на св. Литургия прозвуча многолетствие и Негово Преосвещенство раздаде нафора на вярващите, които не преставаха да прииждат в храма, за да потърсят Божието благословение.

Христовата църква е причислила Сретение Господне към дванадесетте Господски празници в годината. На следващия ден се чества паметта на светите Симеон Богоприимец и пророчица Анна. Този празник е установен още в ранните векове на християнството и е започнал да се празнува особено тържествено по времето на византийския император Юстиниан Велики (482-565).

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Сретение Господне в храм "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанСретение Господне в храм "Св. Неделя"Четене на св. АпостолЧетене на св. ЕвангелиеСретение Господне в храм "Св. Неделя"Протосингелът архим. ГригорийСретение Господне в храм "Св. Неделя"Сретение Господне в храм "Св. Неделя"Сретение Господне в храм "Св. Неделя"Сретение Господне в храм "Св. Неделя"Еп. Йоан проповядваСвещенослужителитеАрхимандрит ГригорийДяконитеСвещенослужителите
« предишна новинаследваща новина »