ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Спасовден във Видин

22 май 2015 11:21, Видинска митрополия
Спасовден във Видин

На 21 май Православната църква отбелязва големия християнски празник Възнесение Господне (Спасовден), както и празника на светите равноапостолни велики царе Константин и Елена. На 21 май Видинската епархийска църква отбелязва и паметта на Видинския митрополит Кирил, който на 21 май 1914 г. се упокоява в Господа. Навършват се 101 години от неговата блажена кончина.

По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи празнична света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе отслужена пред светия олтар над саркофага с честното тяло на Видинския митрополит Кирил, така както са отслужвали своите богослужения древните християни.

В своето слово след богослужението епископ Поликарп запозна християните с празничните събития и отбеляза, че всички сме задължени да се ползваме от примера на Господ Иисус Христос, както и да следваме заветите на светите Константин и Елена, а също и да се вдъхновяваме от приемствеността на благодатните дарования на Видинския митрополит Кирил и да сме достойни чеда на светата Църква.

Тройният празник на Видинска епархия бе почетен от множество православни християни, които се помолиха за здраве, радост, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1BdGYqo

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »