ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

24 май в Пловдив (обновено)

24 май 2015 17:42, Пловдивска митрополия
Пловдивският митр. Николай начело на шествието

На 24 май, неделя седма след Пасха на св. Отци от Първия вселенски събор и деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений отслужи неделната света Литургия в пловдивския храм, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

По време на архиерейското богослужение епископът ръкоположи дякон Любомир Иванов Чавдаров от гр. Ветрен за свещеник на Българската православна църква.

С архиерея съслужиха духовните надзорници иконом Виктор Христев и иконом Тодор Хаджиев, протойерей Илия Узунов, председател на ЦН при храма, свещеник Иван Братоев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ под ръководството на диригента протопсалт Георги Радев.

След светата Литургия по установена традиция в Деня на славянската писменост и култура Негово Високопреосвещенство епархийският митрополит Николай отслужи молебен пред ГХП „Св св. Кирил и Методий“ със свещеници от града. На молебена присъстваха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител на област Пловдив Розалин Петков, общински и райони кметове, общественици и множество ученици и преподаватели от различните училища в града.

Митрополит Николай благослови всички учащи и учащи се, като ги поздрави с празника на българската просвета, култура и славянската писменост. В словото си Негово Високопреосвещенство припомни историята на първото честване на този ден, като отбеляза, че това се случва през 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Владиката изказа благодарност на градската управа, на всички общественици и най-вече на членовете на екипа на фондация "Пловдив" - 2019 за неуморния труд и търпение, за това, че град Пловдив е провъзгласен за Европейска столица на културата.

Тържеството завърши с шествие по централните улици на града.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/917-24052015g-24-ti-mai--den-na-balgarskata-prosveta-i-kultura-i-na-slavyanskata-pismenost--gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

24 май в ПловдивЗнеполски еп. АрсенийЗнеполски еп. АрсенийПротодякон Илиян АлександровСв. ЛитургияРъкоположениетоРъкоположениетоРъкоположениетоПловдивският митр. Николай начело на шествиетоПловдивският митр. Николай начело на шествиетоПловдивският митр. Николай начело на шествието24 май в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »