ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 25 май - ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ в памет на св. мчк Георги Софийски Най-нови

24 май 2015 20:29, Софийска митрополия
Ротонда "Св. вмчк Георги"

След 70 години прекъсване се възстановява четиривековната традиция за литийно шествие в памет на св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

На 25 май от 18 ч. в параклиса в двора на Александровска болница ще започне вечерното богослужение.

С подкрепата на Столична община литийното шествие ще започне в 18,30 ч. на 25 май 2015 г. (понеделник) от параклиса „Св. мъченик Георги Софийски Най-нови” в двора на Александровска болница. Шествието ще продължи по бул. „Пенчо Славейков” и бул. „Витоша”, през пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна” до храма ротонда „Св. Георги” в двора на Президентството, където е гробът на светеца.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на литийно шествие в памет на св. мъченик Георги Софийски Най-нови. Литийното шествие е започвало от мястото, където мъченически е пострадал светецът през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на храма ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези места, са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата "Св. вмчк Георги" е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към мъченика.

След Освобождението на България от 1878 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.

Възобновяването на традицията се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

От 2013 г. в двора на Александровска болница функционира параклис с името на светеца – „Св. Георги Софийски Най-нови”. Идеята за съграждането на болничен параклис датира още от 1913 г., но се осъществява едва през 2007 г.

С възобновяването на тази традиция искаме да популяризираме и кампанията за реставрация и консервация на външните стени на храма ротонда „Св. вмчк Георги”.

Приканваме всички столични духовници, лекари и студенти по богословие и медицина, миряни от София и страната да възобновим тази традиция ЗАЕДНО – с признателност към предците ни и с любов за децата ни, в памет на един от небесните покровители на София – св. мъченик Георги Софийски Най-нови!

 

 

« предишна новинаследваща новина »