ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в София

25 май 2015 15:09, Софийска митрополия
 Негово Светейшество патриарх Неофит

На 24 май България тържествено отбеляза с богослужби и празнични шествия Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. С него съслужиха архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Теофан и храмовото духовенство.

В светия олтар молитвено участие взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. След св. Литургия светейшият патриарх отслужи благодарствен молебен за празника, в който участие взеха преосвещените епископи Тивериополски Тихон, Браницки Григорий и Маркианополски Константин, както и много духовници от столицата. В края на молебена патриарх Неофит се обърна към събралите се в храма богомолци с първосветителско слово.

След молебена светейшият патриарх Неофит, преосвещените епископи и духовенството се отправиха към паметника на светите Братя пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където епископ Тихон отслужи водосвет и поздрави с подобаващо за празника слово.

Под звуците на „Върви, народе възродени“ в честванията се включиха президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, който водеше празничното шествие, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, ректори на университети, министри, депутати, общественици, студенти, ученици, граждани и гости на столицата.

Текст: Ангел Младенов
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в СофияНегово Светейшество патриарх НеофитДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в СофияДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в СофияДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в СофияДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в СофияДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост в София
« предишна новинаследваща новина »