ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалища

27 май 2015 15:55, Софийска митрополия
 Българският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалища

Тази година се навършват 160 години от създаването на народните читалища в България и 25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища.

По този повод представители на Националната читалищна организация се срещнаха с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Делегацията бе водена от г-н Николай Дойнов, председател на съюза.

На срещата в патриаршеския дом присъстваха архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и г-н Ангел Младенов, изп. секретар.

Гостите поднесоха поздравления към светейшия владика и накратко очертаха реализираните проекти и постиженията в общонародното културно-образователно дело. Отбелязаха, че в последните години се наблюдава подем в работата на читалищата и се утвърждават добри практики между читалищните дейности и църковните структури. Подчертаха, че се чувства ново възраждане на българската култура и читалищата имат свое място и принос.

Г-н Дойнов обобщи, че читалищата имат повече от 3000 сгради, в които работят различни клубове по интереси и те се превръщат в своеобразно място за „живо общуване“, което осмисля житието на младия човек.

Първойерархът на Българската църква със задаволство изслуша гостите и изрази готовност за съдействие при подходящи инициативи.

Читалищните дейци поднесоха дарове на патриарх Неофит, който особено се впечатли от изданието на зографската чернова на „История славянобългарска“.

С пожелания за традиционни срещи в празничните дни, когато честваме славянските първоучители св. Кирил и Методий и дни преди да се отбележи празника на Светия Дух, който ден читалищните дейци са определили за свой патронен празник, се разделиха светейшият ни патриарх и представителите на съюза.

 

Справка:

Българското народно читалище е уникална по своята същност организация, която

съчетава в себе си стремежите на няколко поколения българи, като се започне от дейците на Възраждането и се стигне до днес, когато този процес на осъзнаване и запазване на изконните български ценности продължава. То остава най-масовата и разпространена гражданска форма у нас, призвана да задоволява културните потребности на населението по места.

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаНегово Светейшество патриарх НеофитБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалищаБългарският патриарх Неофит прие представители на Съюза на народните читалища
« предишна новинаследваща новина »