ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Сливен

03 февруари 2010 10:49, Сливенска митрополия
Сретение Господне в Сливен

Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и от петте Богородични празници и винаги се чества на 2 февруари. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети сливенския квартал ”Речица” и отслужи св. Литургия в местния храм ”Света Троица” в съслужение със свещениците Иван Янков, Павел Янков, Стилиан Стойчев и йеродякон Калист. Молитвено участие в службата взеха и ставрофорните икономи Янко Иванов, баща на предстоятеля на храма прот. Иван Янков, и Силвестър Янакиев, духовен надзорник на Сливенска епархия. На клира сладкогласно пя камерен състав на градския детски хор ”Дружна песен” с диригент маестро Методий Григоров, изявен протопсалт на БПЦ. По време на службата митрополит Йоаникий отличи с офикия "иконом" енорийският свещеник и председател на църковното настоятелство протойерей Иван Янков Иванов.

В края на светата Литургия митрополитът произнесе проповед за празника. ”Господ Иисус Христос веднъж се е родил на земята и втори път няма да се роди”, каза той и продължи: ”Веднъж възкръснал от мъртвите, втори път няма да възкръсва, както и втори път няма да се възнесе на небето, но срещата с Него предстои при славното Му второ пришествие. Едни от човеците ще се възрадват, а други ще скърбят. Нека, прочее, и ние да се намерим от страната на възрадвалите се при второто идване на Христа”, завърши архиереят.

Отличеният иконом Иван Янков Иванов е роден през 1971 г. в свещеническо семейство. Баща му и брат му също са свещеници. Завършил е паралелния курс на Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет. Ръкоположен е през 1992 г. и 18 години обгрижва духовно православните християни от енорията. Желаем му здраве и плодотворна пастирска дейност.

Празникът Сретение Господне / Среща с Господа/ е свързан с две събития от Стария Завет. Първото – през ІІІ век преди Христа египетският цар Птоломей ІІІ Филаделф наредил да се направи превод на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки език, за което възложил на 70 просветени мъже да изпълнят задачата. Този превод на Библията е известен като ”Превода на седемдесетте”. На един от тези 70 преводачи на име Симеон се паднало да превежда книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7, 14 стих, където е казано: ”Девица ще зачене и ще роди Син и ще Му нарекат името Емануил”, той помислил, че в еврейския текст има грешка, като е записано ”девица” и я поправил на ”жена”. Тогава ангел Господен го спрял и му казал: ”Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи. ”

Второто събитие е свързано с Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно дете от мъжки пол, навършило 40 дни от раждането, да се посвещава на Бога. Майката била длъжна да заведе детето в храма и да принесе в жертва агне, а по-бедните - две гургулици или два гълъба. В изпълнение на този закон света Дева Мария на 40-ия ден отишла в храма с Младенеца Христос, за да принесе установената жертва. Там в храма се намирал и вече престарелият старец Симеон, който се срещнал с родилия се Син Божий и се уверил в изпълнението на пророчеството на Исаия. Затова и празникът се нарича Сретение /Среща/ Това събитие от живота на светото Семейство е в основата и на наложилата се от векове благочестива традиция, всяко новородено дете на 40-ия ден да се носи в църквата. Тази традиция е известна с името ”сарандисване”, когато на майката се четат така наречените очистителни молитви.

 

 

Снимки

Сретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в СливенСретение Господне в Сливен
« предишна новинаследваща новина »