ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болница

27 май 2015 14:54, Софийска митрополия
Празничната икона

На 26 май, когато Църквата почита паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови, своя храмов празник отпразнува и посветеният на светеца малък храм, който се намира в двора на столичната Александровска болница. От рано сутринта пред храма започнаха да се събират столичани, много от които бяха взели участие и в литийното шествие, проведено предишната вечер. Божествената света Литургия беше отслужена от протосингела на Софийската света митрополия - ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятеля на храма о. Радослав Вутов и дякон Николай.

Малкият храм се оказа тесен за събралите се за светата Литургия и желаещите, дошли специално да се поклонят пред чудотворната икона на храмовия светец. Имаше столичани, пациенти на болницата и служители на лечебното заведение. За пристъпване към свето Причастие освен деца се бяха подготвили и възрастни хора, за да изживеят пълноценно този празничен за целия ни град ден.

В края на светата Литургия о. Ангел Ангелов преподаде на събралото се множество благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела след година отново на същото място, на празничната вечерня да се съберем и да повторим възстановеното литийно шествие, а на следващия ден отново заедно за отпразнуваме празника с божествена света Литургия.

В края на службата бяха осветени празнични хлябове, които бяха раздадени на събралото се множество.

Текст и снимки: д-р Данов

 

 

Снимки

Празник на св. Георги Софийски Най-новиЛития в чест на  св. Георги Софийски Най-нови Празник на св. Георги Софийски Най-новиПразник на св. Георги Софийски Най-новиПразник на св. Георги Софийски Най-новиПразник на св. Георги Софийски Най-новиЛития в чест на  св. Георги Софийски Най-новиПразник на св. Георги Софийски Най-нови
« предишна новинаследваща новина »