ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София тържествено бе отбелязан празникът на св. Терапонтий Софийски

27 май 2015 19:21, Софийска митрополия
Празник на св. Терапонтий Софийски

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Терапонтий в старинния столичен храм „Св. Петка”, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха отслужени тържествена вечерня с лития в навечерието и архиерейска св. Литургия в деня на празника, които бяха възглавени от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. На св. Литургия в съслужение с архиерея взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, архимандрит Теофан, ик. Николай Николаев, председател на храма, ик. Василий Сарян, ик. Александър Величков, представителят на Румънската патриаршия у нас ставр. ик. Нелуц Опря и дякон Васил Танев.

В края на службата еп. Григорий поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и им преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество.

„Св. Терапонтий да бди над този град, над нашата страна, да блогославя, да молитства пред Бога и да бъде помощник на всички във всичко, което е нужно за спасението ни, за да наследим Царството Божие...“ - пожела софийският викарий.

От своя страна отец Николай благодари на владиката за благолепната служба и му пожела да има много радост и „пълен с изобилие благодатен, духовен живот в Христа“.

 

Справка:

Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която има икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”. Преданието говори, че това е дървото, на което е бил посечен свещеномъченик Терапонтий Сердикийски.

Според свидетелствата, преди да бъде съграден притворът, дървото се е намирало в северната част на женското отделение, т. е. по вътрешните стълби към кораба вляво. „Мъчениковото дърво” се изнасяло в двора срещу 27 май, когато се празнува паметта на свещеномъченика, и се отслужвало всенощно бдение. Престоявало отвън цялата нощ, а за него завързвали с белезници бесновати, които получавали изцеление. Хората получавали изцеление и от всякакви болести, затова започнали да си отчупват и да се раздава от дървото за благословение, с което може да се обясни и неголемият му размер днес.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

"Мъчениковото дърво" в храмаПразник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски Празник на св. Терапонтий Софийски
« предишна новинаследваща новина »