ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Екопътека за хора с трайни увреждания беше открита на територията на Рилската света обител

28 май 2015 18:26, Рилска света обител
Новата екопътека

Днес, 28 май, беше открита новата екопътека за хора с увреждания, в местността Кирилова поляна, над Рилската света обител. Първата копка на обекта беше направена на 19 септември 2014 г. от игумена на Рилския манастир – Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Проектът е реализиран със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 20013 г.” и е на стойност 980 000 лв., като 15% от финансирането е от държавния бюджет. Дължината на екопътеката е около 1,5 км. По цялото ѝ продължение е положена подходяща настилка, монтирани са парапети и са обособени места за отдих.

Откриването започна с водосвет, отслужен от Адрианополски епископ Евлогий, заедно с братята на светата обител – йером. Макарий и йерод. Нектарий. Гости на събитието бяха: главният секретар на Изпълнителната агенция по горите – г-н Илиан Точев, директорът на Районна дирекция по горите, Кюстендил – г-н Здравчо Тодоров, директорът на Природен парк „Рилски манастир” – г-н Димитър Григоров, служители на МОСВ, на Рилската света обител, както и студенти от Лесотехническия университет.

В словото си игуменът на Рилския манастир приветства ръководството на Природния парк, в лицето на г-н Григоров, за положените усилия и успешно завършеното дело - да бъде осигурен, макар и отчасти, достъп до прекрасната природа в Рила планина за хората с трайни увреждания. Епископът отбеляза, че това е единственият начин да ги направим съпричастни към нашата действителност, както и да насадим в сърцата им увереност, че не са забравени от обществото.

За благословение на служителите на Природния парк дядо Евлогий поднесе в дар икона с образа на преп. Йоан Рилски Чудотворец. На свой ред г-н Григоров благодари на преосвещения игумен за цялостното съдействие на Рилската света обител в работата на Природен парк „Рилски манастир”. Главният секретар на Изпълнителната агенция по горите – г-н Илиан Точев също изрази удовлетворението си от реализирания проект. След като прочете поздравителен адрес от името на Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите – г-н Тони Кръстев, той изказа уверение в готовността на Изпълнителната агенция да подкрепя и за в бъдеще подобни проекти.

След прерязване на лентата присъстващите бяха почерпени с пита и мед, поднесени от деца в народни носии, а всички гости имаха възможност да се разходят и разгледат облагородената природна среда.

 

 

Снимки

Директорът на Природния парк и игуменът на Рилската св. обителВодосветВодосветОткриване на екопътекатаОткриване на екопътеката
« предишна новинаследваща новина »