ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинската чудотворна икона на св. Богородица „Умиление“ посети гр. Дупница

29 май 2015 12:49, Видинска митрополия
Видинската чудотворна икона на св. Богородица „Умиление“ посети гр. Дупница

На 25 май с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и одобрението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, гр. Дупница посрещна една от най-старите светини в България – чудотворната икона на св. Богородица „Умиление“ от гр. Видин.

С литийното шествие от Развесена върба, гр. Дупница, до площад „Свобода“ архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски и свещеници от околията посрещнаха чудотворния образ на Божията майка.

Иконата бе съпровождана от Негово Всепреподобие йеромонах Максим от Видинска митрополия.

На площада бе отслужен молебен за здраве, благоденствие и спиране на злощастните инциденти на жителите от Дупница, като в него се включиха всички духовници от региона и стотици жители на града.

Бе прочетена и молитва от йеромонах Максим за изцеление на 17-годишния Божи раб Милчо, който е единственото оцеляло момче от тежката катастрофа в с. Яхиново, взела четири жертви.

Предложението за идването на чудотворна икона в Дупница, за да благослови вярващите християни, е отправил към духовното ръководство, в лицето на отец Георги Паликарски, кметът на града г-н Чимев. То е изявено особено след трагедията в с. Яхиново.

Шествието бе съпровождано от български знамена, духова музика и деца, облечени в народни носии, които постлаха по пътя пред иконата цветя.

Шествието продължи до катедралния храм "Св. вмчк Георги Победоносец", където всички желаещи се докоснаха до чудотворния образ и се помолиха на Пресвета Богородица.

Иконата остана в гр. Дупница до 27 май, след което бе върната във Видин.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: йеромонах Максим
Снимки: za Dupnitsa

 

 

« предишна новинаследваща новина »