ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка Фандъкова

29 май 2015 16:57, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка Фандъкова

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и кмета на София Йорданка Фандъкова се състоя днес в приемния салон на Патриаршеския дом.

В срещата взеха участие и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йером. Никанор и др., както и парламентарният секретар на кабинета на зам.-министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Стефан Илиев.

По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Столична община и Българската православна църква и нейното поделение Софийска св. митрополия.

Бе изтъкнато, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради в голямата си част са сред обектите с национално и световно културно значение.

"Столична община през последните години полага последователно усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждането на православни храмове", каза кметът Фандъкова.

В периода 2010 – 2014 г. за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати близо един милион лева общо (950 000 лв.) от бюджета на общината. Отпуснати са средства за „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, „Св. архангел Михаил“ в гробищен парк „Бакърена фабрика“, както и за изграждането на нови църкви в с. Владая и в район "Младост". Сред храмовете е и ротондата „Свети Георги“, за която за ремонт на зидове и покрив са отпуснати през миналата година 40 000 лв.

Кметът на София изтъкна, че е важно да бъде насърчено отпуснатите вече средства да бъдат усвоени, за да не губим ценно време и да не допуснем влошаване на състоянието на храмовете.

"По мое предложение през тази година също ще бъде разгледано от Столичния общински съвет отпускането на средства за възстановяване на църкви", каза кметът.

С оглед на по-голямата експедитивност при подготовката и придвижването на документацията по ремонтите на църковни сгради и строежите на православни храмове, бе обсъдено създаването на работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Негово Светейшество и кмета Фандъкова бе и преподаването на предмета "Религия" в столичните училища. Кметът на София посочи, че в момента в училище религията може да бъде изучавана като задължително избираема или свободно избираема подготовка. По думите й е важно да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища. "Добрите училища знаят как да бъдат добри – подчерта Фандъкова, – като предлагат добри практики, а преподаването на "Религия" е добра практика, която дава добри резултати и заслужава да бъде насърчавана".

Сред важните задачи, които бяха обсъдени, е и чрез европейски средства да се търсят възможности за поддържане на църкви и храмове, като Синодната палата, Софийската св. митрополия, Богословския факултет и Софийската духовна семинария, които в значителна степен оформят облика на София.

Като си благодариха взаимно за добрата воля и взаимодействието в усилията на двете институции за благото на София и нейните граждани, двете страни изразиха желание и решимост за още по-активно сътрудничество занапред.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Среща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСтоличният кмет Йорданка ФандъковаНегово Светейшество патриарх НеофитСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаНегово Светейшество патриарх Неофит и зам- кмета ТодорЧобановСреща на Българския патриарх Неофит със столичния кмет Йорданка ФандъковаНегово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »