ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

165 години от Белоградчишкото въстание

30 май 2015 17:25, Видинска митрополия
165 години от Белоградчишкото въстание

Белоградчик отбеляза 165-годишнината от най-голямото въстание в Северозападна България, избухнало 26 години преди Априлското въстание.

В църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” бе отслужена заупокойна панихида от представители на Видинска света митрополия в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско за защита от своеволията на османските поробители. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан панихидата бе отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, иконом Рафаил Александров, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, и йеромонах Максим. В своето слово епископ Поликарп припомни вярата и мъжеството на въстаниците и призова и днес да спазваме техния пример и да се трудим за единството ни във вярата и просперитета на нашата страна.

Гости по повод 165-ата годишнина от въстанието бяха г-н Иван Иванов, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България, г-жа Иванела Георгиева, секретар на Областна управа Видин, г-н Андрей Пантев, историк, и Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество от приятелската община Княжевац, Сърбия.

Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук, на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник, се състоя тържествен митинг – заря.

Встъпително слово произнесе кметът на община Белоградчик г-н Борис Николов. Слова произнесоха също така г-н Пантев и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание, областния управител на област Видин, от кмета на Белоградчик и председателя на ОбС, от областни и местни структури на политическите организации, от училища, институции и организации.

Заря огря небето над Белоградчик, за да напомни на жителите му, че са потомци на героични предци, дръзнали първи да воюват за своите права срещу вековен поробител и постигнали част от целите си.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1PUO3br

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »