ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

20 май 2015 18:56, Отдел "Връзки с обществеността"

Във връзка с появили се публикации за съслужение на 11 май т.г. на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит с предстоятеля на Православната църква в Бивша югославска република Македония архиепископ Стефан, заявяваме следното:

Архиепископ Стефан пристигна в София на 10 май по покана на Българската академия на науките (БАН), за да вземе участие в научна конференция, посветена на 780 г. от възстановяването на Българската патриаршия през 1235 г., 640 години от интронизацията на св. патриарх Евтимий Търновски и 600 години от интронизацията на Киевския митрополит Григорий Цамблак. Съорганизатори на конференцията бяха БАН и МАНУ (Македонската академия на науките и изкуствата).

На 11 май, когато БПЦ чества паметта на св. равноапостолни Кирил и Методий, архиепископ Стефан посети патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски» по повод един от храмовите празници на катедралата, чийто северен престол е посветен на светите Братя. По време на празничната св. Литургия Българският патриарх Неофит, архиепископ Стефан и придружаващите го Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Брегалнишки митрополит Иларион взеха молитвено участие в богослужението. Съслужение и евхаристийно общение между представителите на БПЦ и МПЦ не е имало.

 

 

« предишна новинаследваща новина »