ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЦЕЛИЯТ СВЯТ ДА СТАНЕ ЦЪРКВА! - Петдесетница в "Св. Александър Невски"

31 май 2015 12:32, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

"Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно...И всички се изпълниха с Дух Светий... И постоянствуваха в учението на апостолите, в общуването, в хлеболомението и в молитвите... А Господ всекидневно прибавяше към църквата такива, които се спасяваха." (Деян. 2:1,4,42,47)

Новозаветното чудо на разрастването и утвърждаването на светата Православна църква продължава и днес, защото в нея Бог Св. Дух пребивава, за да ни освещава, преобразява и спасява! Днес, петдесет дни след Великден, на Петдесетница празнуваме рождения ден на Църквата и благодарим Богу, че ни е дарил най-скъпоценния дар - да я имаме за Майка и да бъдем нейни чеда. И в нея чрез Него да се спасяваме, защото, както няма друг Бог освен Пресветата и Единосъщна Троица, така в света няма друг кораб на спасение освен Църквата.

На 31 май 2015 г. в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” пристигна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, за да възглави празничната св. Литургия, с която чествахме слизането на Утешителя Дух Светий и основаването на земната Църква. В съслужение с първойерарха на БПЦ в радостта на празника влязоха: Преосвещеният епископ Маркианополски Константин, Високопреподобният архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милушев, свещ. Гейбриъл - гост от Православната църква в Америка, патриаршеският протодякон Александър Нешев и софийският митрополитски протодякон Иван Петков.

Богомолците изпълваха храма в молитвена вглъбеност и чиста радост от даровете на безкрайната Божия милост, изливаща се над нас в този дивен ден!

Веднага след отпуста на св. Литургия започна полагащата се за празника вечерня, по време на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за Петдесетница. Те са съставени от св. Василий Велики (+379) и Църквата ги чете и до днес.

Светейшият Български патриарх Неофит прочете първата молитва, с която се отправя прошение към Бог Отец: да прости всички грехове, които сме сторили от младостта си в нашето незнание и да не ни изостави и в немощта на нашата старост, да посети сърцата ни със Своята благодат и да ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква.

Втората молитва, отправена към Второто Лице на Светата Троица - Бог Син - бе прочетена от Маркианополския епископ Константин. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий за достойни молитви към Него и очистване на живота ни.

Третата молитва бе прочетена от архимандрит Герасим, който измоли от Бога милост за нашите починали предци и близки, да упокои по Своята милост всички починали с надежда за възкресение, да прости всичките им прегрешения и да отслаби мярката на тяхното осъждане, а нас живите да благослови.

В края на празничните богослужби Негово Светейшество патриарх Неофит отправи слово в чест на Петдесетница, в което подчерта силата Божия, която чрез Църквата освещава света, призван целият да стане Църква! (Пълното слово в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=175166 )

Вярващите измолиха първосветителското му благословение и отнесоха патриаршеското благопожелание всички да отбележим светло празника и в домовете си - за слава Божия и наше спасение!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ПРЕСВЕТАТА ТРОИЦА И НЕЙНАТА ЦЪРКВА!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТМалък входПразничната икона на ПетдесетницаПротодякон Александър Нешев чете от ЕвангелиетоВярващите слушат св. ЕвангелиеНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТАрхим. Герасим по време на Великия входВ благодатното присъствие на Св. ДухПатриарх Неофит коленопреклонно се моли Обща молитва към БогаЕп. Константин в коленопреклонна молитваС вяра и молитва към БогаАрхим. Герасим в коленопреклонна молитваНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТПразничното патриаршеско слово за ПетдесетницаМноголетствиеМноголетствиеПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »