ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

90-годишнината от рождението на епископ Нестор бе отбелязана в Лопушанския манастир

31 май 2015 17:00, Видинска митрополия
90-годишнината от рождението на епископ Нестор бе отбелязана в Лопушанския манастир

На 30 май се навършиха 90 години от рождението на приснопаметния Смоленски епископ Нестор.

В централния манастирски храм на Лопушанската света обител „Св. Йоан Предтеча“, където е и погребан епископ Нестор, бе отслужена Заупокойна света литургия както за всички покойници, поради деня Задушница, така и за незабравимия дядо Нестор.

Епископ Нестор остави трайна и незаличима следа в Лопушанския манастир, където повече от десет години бе на покой, и в сърцата на вярващите християни от монтанския край и Видинска епархия.

Светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Христодул, игумен на светата обител, а след това бе извършена панихида в храма и на гроба на епископа, която бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, от Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“.

На молитвените последования по случай почитането на личността и паметта на Смоленски епископ Нестор присъстваха много духовници, негови духовни чеда, приятели и поклонници на обителта.

След заупокойната молитва за дядо Нестор, от негови духовни чеда бе направена и среща посветена на духовното творчество на епископа, като бяха прочетени негови стихове и по този начин увековечиха паметта на този достоен и бележит духовник на БПЦ, дал живота си за благото и просперитета на вярващите християни.

В памет на дядо Нестор бе дадена и братска трапеза, където отново всички си припомняха за силната и непоклатима вяра, надежда и любов - достойнствата на владика Нестор.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1FVkoZ2 и http://on.fb.me/1HXtw1q

Текст: йеромонах Максим
Снимки: Лопушански манастир

 

 

« предишна новинаследваща новина »