ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монтана отбеляза достойно своя духовен празник - Свети Дух

01 юни 2015 17:08, Видинска митрополия
Монтана отбеляза достойно своя духовен празник - Свети Дух

На 1 юни, когато Църквата отбелязва големия празник Свети Дух, гр. Монтана тържествено отбеляза своя духовен празник, прекланяйки се пред Света Троица.

Празникът на гр. Монтана започна с тържествена съборна света Литургия, която бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, Белоградчишки епископ Поликарп, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия, духовници от Монтана, околностите и гости от други епархии.

Проповед по време на тържественото богослужение произнесе монах Стефан, духовно чедо на Видинска епархия, който изясни на присъстващите в храма християни смисъла на празника, качествата и божествените достойнства на Светия Дух, третото лице на Света Троица.

След съборното богослужение поздравление към вярващите, гостите и приятелите на Монтана отправи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. Той благослови вярващите и им пожела Бог по Своята велика милост да ги окриля със Своята благодат и възпълва сърцата им с мир, любов и единство.

Гости на богослужението бяха: г-н Златко Живков, кмет на Монтана, г-н Борислав Великов, народен представител от 43-то Народно събрание на Р България, г-н Ивайло Петров, областен управител на Област Монтана, както и много представители на различни организации, обществени и културни дейци.

След поздравленията и благословението от Видинския митрополит Дометиан, от храма тръгна литийно шествие, водено от Белоградчишкия епископ Поликарп към площад „Жеравица“, където бе извършено водоосвещение и прочетена молитва за здраве, мир, духовен и социален просперитет на жителите на древна и обновяваща се Монтана.

След празничния молебен митрополит Дометиан отново поздрави присъстващите с празника и припомняйки им великите Божии благодеяния, ги призова да пазят чиста и непокътната православната вяра и да я предават на своите чеда и внуци.

Поздрав поднесе и г-н Златко Живков, който благодари на всички за присъствието, особено на високите гости, както и на онези, дошли, за да участват в Десетия международен фолклорен фестивал – Монтана 2015, а именно, групи от Египет, Испания, Словакия, Словения, Сърбия, Финландия.

По-късно започна и тържествената сесия на Общински съвет Монтана, в която взе участие Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който поздрави присъстващите и призова като духовно послание и памет от празника на Свети Дух, всички да носят в сърцата си евангелските добродетели – вяра, надежда и любов.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »