ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в румънския храм "Света Троица"

02 юни 2015 12:55, Софийска митрополия
Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"

На Петдесетница, Деня на Светата Единосъщна и Неразделна Троица, румънската църква „Света Троица" в София чества своя храмов празник. По този повод, както винаги досега, празникът бе честван с архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие румънският архимандрит Вениамин Горяну - административен съветник в архиепископията в Букурещ, архимадрит Филип - представител на Руската православна църква у нас, ст. ик. Нелуц Опря - официален представител на Румънската православна църква в България и предстоятел на храма, архим. Теофан, столични предстоятели и духовници от Румънската църква.

Да вземат участие в богослужението за храмовия празник, дойдоха певци от Букурещ, преподаватели по църковна музика в духовните училища. С умение и прецизност в изпълнението на песнопенията те допринесоха за молитвеното настроение на многобройните присъстващи.

Празникът бе уважен от извънредния и пълномощен посланик на Румъния у нас Негово превъзходителство Антон Пъкурецу.

Със слово за празника към десетките румънци и българи се обърна протосингелът на Софийска митрополия ставр. свещеноик. Ангел Ангелов.

Мнозина семейства заедно с децата си присъпиха да се причастят със светите Христови Тайни. Някои от тях бяха облечени в автентични румънски облекла и след богослужбата раздаваха на присъстващите традиционни румънски сладкиши.

След литургията започна последованието на вечернята, по време на каято бе хвърлена над богомолците орехова шума - ритуал, който символизила слизането на Светия Дух под вид на огнени езици.

В края на богослужението с поздравително слово към владиката се обърна архимандрит Виниамин, който предаде на Българския патриарх Неофит благопожелания от Румънския патриарх Даниил и поздрави отец Нелуц Опря за неговите трудове като духовник на Румънската патриаршия в България.

От своя страна ст. ик. Нелуц Опря благодари за прекрасната богослужба на българския владика и отправи благопожелания към патриарх Даниил и богомолния народ.

Епископ Григорий каза, че същността на празника е в слизането на даровете на Св. Дух и е свързан с единството на сестрите – поместни църкви. Той подчерта, че с отслужването на съборна св. Литургия показваме, че ние сме едно в Господа, в Едната съборна и апостолска Църква, а не само отделни поместни църкви. С това служение показваме нашето единство във вярата в Иисус Христос.

„Бъдете достойни съсъди на Светия Дух, от Когото измолихме да даде Своите дарове в прочетените коленопреклонни молитви! Нека те да не ни напускат, да ни просвещават, да ни просветляват и така неотклонно да вървим и достигнем до Царството Божие!“- каза още викарият и преподаде на народа патриаршеския благослов на Негово Светейшество.

Празникът завърши с освещаване на многобройните приношения, донесени от миряните и почерпка, подготвена от църковното настоятелство.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"Храмов празник в румънския храм "Св. Троица"
« предишна новинаследваща новина »