ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МНЕНИЯ на граждани и родители, подписали петицията срещу темата за йога в матурата по БЕЛ за 12 клас

03 юни 2015 11:30, д-р Десислава Панайотова
Св. братя Кирил и Методий - просветители на българския народ

В петицията има изразени няколко положителни мнения относно йога, които не отчитат, че в матурата по БЕЛ за 12 клас темата е спорна и по нея не са дадени възможности за изразяване на лична позиция по съвест. Защото учението йога и нейното практикуване не може да се сравни с тема за здравословното хранене или играта шах, както пише един от подписалите. Болшинството мнения обаче са в духа на публикуваните по-долу (без наша редакция):

Г о с т 62: "Дълбоко възмутен родител на зрелостник! Дадох гласност още в същия ден на изпита и се радвам, че има и още, които се възмутиха на тази нагла пропаганда!!!!!"

Г о с т 3: "В училището няма място за пропаганда. Един изпит трябва да бъде безпристрастен и позволяващ свободно изразяване на мнението и знанията."

Г о с т 63: "За съжаление йогата е и в детските градини"

Г о с т 32: "Възмутена съм, че точно в дните около честването на светлия български празник 24 май, най-подходящия текст, избран от МОН, се оказа не български текст, а пропаганден за окултно учение! Изненадана съм и от ниската просвета и грамотност на професори и преподаватели, че щом няма определение "религиозен", значи текста не е такъв!..."

Г о с т 34: "ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ДРУГИ ТЕКСТОВЕ в навечерието на най-светлия български празник 24 май, изборът на текст за йогата ми звучи кощунствено!!! ..."

Г о с т 35: "...Щом учениците не са изучавали Хидуизъм (респ. Йога) или каквато и да било друга религия в училище, на какво основание е подбрана такава тема? ..."

Г о с т 14: "Пропагандирането на псевдо-ползите от източно религиозно учение напълно противоречи на принципа за свобода на вероизповеданието, заложен в Конституцията на Република България. Базирането на зрелостен изпит на личното мнение на привърженици на този култ е в противоречие с принципа за равен старт и обективно оценяване."

Г о с т 26: "...Какво общо има йога учението с българския език и литература.През 1969год.аз също съм се явавала на матура и темите бяха в/у това което сме учили. ..."

Г о с т 6: "Йога е религиозно учение отричащо богооткровените истини за Едната единосъщна и неразделна Троица, спасителното Боговъплъщение и изкупителните кръстни страдания на Господ Иисус Христос. То проповядва осъденото на Вселенски събор учение за предсъществуването на душите и тяхната инкарнация.

Защо МО разрешава изучаването на едно източно религиозно учение а е против изучаването на традиционното за България вероучение?"

Г о с т 9: "Защото не бива да се обръщаме към чужди учения преди да сме изучили нашата традиционна православна вяра! Всеки е свободен да избира, но стъпил на здрава основа, камъкът тежи на мястото си!"

Г о с т 79: "Окултните практики далеч от нашите деца! Християнството е било основа и стожер на българския дух. И такова трябва да остане. Особено във време когато секти и учения никнат като гъби и неусетно развращават децата, за да разклащат ПРАВОславието."

Г о с т 83: "...Възмутена съм от случващото се в българското образование! Чудят се как да откажат изучаването на вероучение в училище, а нагло и агресивно налагат чужди учения и религиозни практики! Желанието ми е отговорния за този гаф да напусне образователната ни система!"

Г о с т 84: "Мисля, че основният проблем е, че дори повечето занимаващи се с йога не осъзнават вредата на тази хиндиустка практика. Която става ясна на по-високите нива, когато вече си се зарибил достатъчно. Предполагам, че съставителите са искали да покажат възторга си от нещо интересно, което са открили за себе си, но това по никакъв начин не оправдава религиозното им невежество по въпроса и злоупотребата с позицията, на която се намират. И картинката съответно: Непросветените ще просвещават!..."

Г о с т 89: "Православната ми съвест, е причината да подпиша тази петиция. А поводът е, болката ми от това, че в детските градини и в училищата в гр. Силистра, се преподава йога под благовидния предлог на здравословна гимнастика. И в главите на малките дечица, не можещи да "определят дясна и лява ръка", се загнездва понятието "йога", и не остава място в сърчицата им за исконните нравствени ценности, които официалната религия в България - Православието, проповядва. А знаем, на какво дължим оцеляването си като българи и като нация!"

Г о с т 100: "Какви са плодовете от Йогата и какви са плодовете от Християнството??"

Г о с т 101: "Йогата е дело нечисто, комерсиално и отклоняващо човешката душа от истинското премъдро знание за казаното от Спасителя на човешкия род. Прости им Господи, те не искат да знаят какво правят със своите и чуждите души! Не искат да познаят Твоята истина, мир и любов!! Не искат да чуят друго освен себе си!!! Те не знаят, колко е опитен в лукавството си дявола. Дано да ни намериш всички в покаяние. Амин."

 

 

« предишна новинаследваща новина »