ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

30 януари - денят на паметта на светите Три светители и празник на храма в гр. Шумен

31 януари 2010 22:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Светата литургия

На 30 януари 2010 г., деня, в който се отбелязва паметта на св. Три светители, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи света Божествена литургия в храма, носещ името на Тримата светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, в гр. Шумен. В празничното богослужение взеха участие 12 свещеници от Варненска и Великопреславска епархия и гости от Русенска, Сливенска и Плевенска епархии.

Литургията започна в 9 ч. при сладкогласното пеене на смесения хор, под вещото ръководство на г- жа Янчева. В края на св. Литургия митрополитът говори за живота, делото и прославата на светите Три светители и преподаде своето архиерейско благословение за здраве и успехи на всички присъстващи с домовете и чедата им.

Едно от децата, на 5 години, от неделното училище при храма, в края на празничния обяд поздрави Дядо Владика и всички присъстващи със стихотворението на Иван Вазов "Клепалото бие". Това трогна всички и митрополит Кирил пожела да има повече такива деца в България, които да познават вярата си!

На 30 януари двама свещеници от Шуменска духовна околия имаха и още един празник, отбелязаха годишнини от ръкоположението си за свещеници; прот. Андрей от гр. Нови Пазар, 13 благословени години служение на св. престол, и свещ. Васил Василев от шуменския храм "Св. Три светители", 6 години в служба на Бога и хората!

След няколкото смразяващи дни, когато термометрите в Шумен показваха 18 градуса под нулата, тази сутрин времето е меко и приятно. Камбаните на православния храм "Св. Три светители" бият тържествено. По улиците се виждат хора, забързани за богослужението в празнично настроение, защото днес честваме паметта на Покровителите на града ни още от далечната 1857г., когато е бил осветен храмът.

Храм "Св. Три светители" в гр. Шумен е изграден през 1857 г. с финансовата подкрепа на местната еснафска задруга по проект на цариградски храм върху старо християнско гробище. Първоначално настоятелите са имали намерение той да се посвети на св. братя Кирил и Методий, но този замисъл бил осуетен от тогавашния митрополит Вениамин от Вселенската патриаршия и храмът бил осветен под името на християнските светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Първоначалният му вид се отличавал със своя възрожденски архитектурен план и е бил трикорабна базилика с колонада и матронеум във формата на буквата “П”.

По време на Втората световна война, в нощта на 22 февруари 1944 г., храмът е опожарен, като за пожара се предполага, че са виновни военните, настанени в него с цел известяване на въздушна опасност. Храмът е възстановен отново през пролетта на 1948 г. и на 27 септември - Кръстовден /стар стил/ - е осветен от митрополит Йосиф и в присъствието на еп. Тихон в качеството му на ректор на Софийската духовна семинария. Тук се намира и параклис, посветен на св. Паисий Хилендарски. Той е осветен през 1971 г. и понастоящем се използва за баптистериум.

През 2001 г. в Петата неделя на Великия пост Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освещава десния престол, посветен на св. Кирил и Методий, а на Лазаровден същата година - и престола, посветен на св. мчк Райко Шуменски, като положи мощите на св. мчк Прокопий Варненски.

До момента в храма са служили 18 свещеници, като понастоящем в храма служат свещ. Емил Павлов, свещ. Васил Василев и прот. Красимир Капитанов.

През 1929 г. госпожа Малъмка Вълчева подарява 100 000 лв. за изграждането на църковния салон, който е изцяло реконструиран през 2004 г. и в който понастоящем се помещава неделното училище с близо 50 възпитаници.

През лятото на 2004 г. е изграден и църковен музей, в който са изложени много образци на местното ювелирно, дърворезбарско и художествено църковно изкуство.

От 02. 04. 2005 г. в храма се пазят мощи на св. мъченик Юстин Философ /†около 130г. /св. Валентин, св. Криспин и св. Криспиниян /†около 287г. / - първият се смята за покровител на обущарите, а вторият на кожарите, като по-късно започват да го почитат и като целител от алкохолизъм. Също така има мощи на св. мъченици Назарий и Панкратий, св.мчк Викентий, св. Блажени Йероним и преп. Евфимия. През месец август са пренесени мощите и на незнаен мъченик, намерени в престола на древна базилика, а впоследствие от Киев са пренесени мощите и на още един незнаен мъченик от Зверинецките пещери. През месец септември са пренесени и мощите на св. Пантелеймон, а след това и на св. Димитрий Ростовски и на св. Йоан Златоуст.

В храма се съхранява потир, подарен през 1812 г. на храм "Св. Възнесение" – гр. Шумен от влашкия княз Димитър Мурузи. Също тук се намира иконата на св. мъченик Райко Шуменски - небесен покровител на града.

Като въздава равночестна прослава на св. Три светители - Василий Велики (379 г.), Григорий Богослов (390 г.) и Йоан Златоуст (407 г.), светата Църква свидетелства, че те са равни пред нея по дарования, заслуги и святост.

Тези великани на светостта, благовестието и богословието, които Сам Бог подарил на Своята Църква в тежките дни на нейните противоеретически борби, засияли с безсмъртна светлина след своето блажено отминаване от света. Пред техните ослепителни дарования и нетленни приноси продължавал да се прекланя свещеният събор на вселенската православна общност. Растящият възторг на вярващите християни още от V век за мнозина се превърнал в опасно увлечение на неуместни предпочитания. В Цариград през XI век се стигнало до истинско разделение между вярващите, които започнали да се обявяват за "василиани", "григориани" и "йоанити".

Наложила се благодатната намеса на самите Трима светители, които целия си живот посветили на църковното единомислие и общохристиянския мир. Те се явили във видение на св. Йоан Евхаитски († ок. 1095 г.), който станал митрополит на Евхаита по времето на византийския император Алекси I Комнин (1048–1118). И от вечността великите светители проявили любвеобилна грижа за Църквата, която била застрашена от смущения поради неразумната любов към тяхната памет. Те поръчали на евхаитския светител Йоан да каже в Цариградската патриаршия да се обяви един календарен ден за общото им честване, с което да се утвърди истината за тяхното еднакво достойнство пред Бога.

За такъв ден през 1076 г. бил обявен 30 януари. За новоустановения празник Йоан Евхаитски съставил тържествена служба. В последно време той е също така и празник на православните богословски факултети и духовни академии.

Материала подготви: свещеник Васил Василев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Светата литургияДарителката госпожа Малъмка Вълчева

Аудио

30 януари - денят на паметта на светите Три светители и празник на храма в гр. Шумен

« предишна новинаследваща новина »