ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща между министъра на труда и социалната политика и архиереите от Светия Синод

04 юни 2015 15:09, Отдел "Връзки с обществеността"
Среща между министъра на труда и социалната политика и архиереите от Светия Синод

Среща между министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и архиереите от Светия Синод на БПЦ начело с Българския патриарх Неофит се състоя днес в Синодната палата. Целта на официалната среща бе актуализация на споразумението за сътрудничество в социалната област от 22.07.2011 г., сключено между социалното министерство и БПЦ и активизиране работата по изпълнението му, както и набелязване на конкретни области на сътрудничество и европейските програми, по които БПЦ и нейните поделения могат да бъдат бенефициенти в партньорство с министерството и общините.

„Много са социалните теми, по които държавата може да си сътрудничи с Българската православна църква. Подобно сътрудничество има както основание, така и традиции, така че аз напълно подкрепям и ще насърча извеждането му от полето на пожеланията и намеренията и привеждането му в действие. Видях и от Негово Светейшество, и от страна на архиереите желание за задълбочаване на подобно сътрудничество. Предстои да направим обобщение на всички възможности в социалната сфера, в които можем да си партнираме и след това да започнем да работим по тях“, коментира веднага след срещата с патриарх Неофит и синодалните архиереи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

В отговор на проявения интерес от страна на патриарх Неофит и високопреосвещените митрополити, по време на визитата в Синодната палата министърът представи подробно възможностите, които Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора предоставят, като акцентира върху плановете, свързани с разкриване на целогодишни трапезарии за най-бедните и върху предстоящите програми за интегрирано социално-здравно подпомагане на най-нуждаещите се – възрастни хора, лица с увреждания и семейства на деца с увреждания.

„Има по какви теми да работим и съм убеден, че подобно партньорство между държавата и Църквата в социалната сфера не само че има смисъл, но и би довело до добри резултати“, категоричен е министър Калфин.

Визитата на министър Калфин е част от договорените между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов с цел още по-добро сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт.

Текст и снимки: Александра КАРАМИХАЛЕВА, нач.-отдел "Връзки с обществеността"

 

 

Снимки

Среща между министъра на труда и социалната политика и архиереите от Светия Синод
« предишна новинаследваща новина »