ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Беседа и киновечер, посветени на св. Серафим Петроградски

05 юни 2015 15:51, Ловчанска митрополия
Беседа и киновечер, посветени на св. Серафим Петроградски

На 8 юни от 17,30 ч. Ловчанска света Митрополия ви кани на беседа и киновечер, посветени на св. свещеномъченик Серафим Чичагов, митрополит Петроградски. Събитието ще се проведе в приземния храм "Въведение Богородично" на новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" и ще започне с молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

В 18,00 ч. доклад за живота и трудовете на св. Серафим Петроградски ще изнесе научният работник Олга Райская-Качесова, кандидат на медицинските науки.

В 19,00 ч. главният уредник на Военноисторическия музей в Плевен Емилия Зорницка ще представи дневника на свети Серафим за пребиваването на царя Освободител в Дунавската армия през 1877 г. След това ще бъде излъчен филмът "Молете Бога за нас", посветен на жертвите на сталинските репресии.

Св. Серафим Чичагов преди да стане митрополит, е бил един от участниците в Руско-турската освободителна война. Той е един от руските новомъченици, разстреляни на Бутовския полигон в Москва по време на безбожния режим. Само за една година, от 1937-ма до 1938 г., в траншеите на полигона са били убити над 20 хиляди души. Сред тях над хиляда свещеници, монаси и обикновени християни. Смъртно болен, на носилка пренесен от затвора до мястото на разстрела, св. Серафим завършва своя живот с думите: "Гонението ще свърши и Православието отново ще възтържествува. Днес мнозина страдат заради вярата, но това е пречистване на златото в духовната пещ на изпитанията. След това ще има толкова свещеномъченици, пострадали за вярата Христова, колкото не помни цялата история на християнството".

Свети свещеномъченик Серафим Чичагов е канонизиран през 1997 г.

източник: http://predanie.bg/

 

 

Снимки

Беседа и киновечер, посветени на св. Серафим Петроградски
« предишна новинаследваща новина »