ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йером. Йоан (о. Иван) и о. Григорий от Нови хан гостуваха на българите в Хамбург

06 юни 2015 01:12, Митрополия на Западна и Средна Европа
Представяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в Хамбург

Изпълненият с вълнуващи събития месец май за българската общност в Хамбург бе увенчан с гостуването на йеромонах Йоан (отец Иван) от с. Нови хан и сина му, отец Григорий. Поводът за тяхната визита в ханзеатския град бе състоялата се през последната неделя, навръх Петдесетница, премиера на документалния филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван” – дело на германския режисьор Теес Клан.

~~~

Едночасовата пълнометражна продукция, която показва двата социални проекта на православните отци – приюта за сираци „Св. Николай” в с. Нови хан и семейните къщи в изоставеното монтанско село Якимово – е плод на усилията на новосъздаденото благотворително дружество „Ars&Humanitas“ с председател д-р Христо Алексиев – български хирург живеещ в Хамбург, който от 5 години организира благотворителни акции в подкрепа на социалната мисия на о. Иван.

Редом с българо-германския екип около д-р Алексиев домакин на българските духовници по време на посещението им в Германия бе и Българската православна църковна община в Хамбург „Св. св. Кирил и Методий”. В събота, на Черешова Задушница, гостуващите отци от България отслужиха в пълен храм, в съслужение с енорийския свещеник в Хамбург, отец Кръстин, заупокойна света литургия. В своята проповед отец Иван поощри миряните в Хамбург да обединят усилията си около сдобиването им със собствен храм, в който да могат да издигнат свят и автентичен православен олтар. За осъществяването на тази кауза отец Иван помоли лично за съдействие и почетния генерален консул на България в Хамбург, проф. Герд-Винанд Имайер.

На Петдесетница, след премиерата на немския филм в кино Елбе, въпреки ограничената си мобилност, неуморимият свещеник разказа отново пред православните българи и миряни от други националности в българската църква за своя път към Бога, към свещеничеството и към отдаването си на подкрепата на нуждаещи се хора: „Аз дадох обет пред Бога да създам дом за сираци като първоначално мислех за нещо малко, в което да настаня десетина деца, които тогава се навъртаха около мен. За изминалите 25 години идеята ми придоби огромен мащаб и в момента съм подслонил 300 души”. Отличителната черта на приюта за сираци в Нови хан е, че там децата не ги отделят от майките им, защото според веруюто на о. Иван майчината обич не може да бъде заместена и от най-блестящите материални условия. Отец Иван сподели и за трудностите, които е срещал и среща отстрана на държавата, но упованието му в Бога винаги е водело до намиране на решение: „Откакто повярвах в Бога, никога не се чувствам сам. Нещата се случват лесно и естествено. Винаги се появява някой, който да ми подаде ръка.”

По покана на Българския културен институт в Берлин документалният филм на Теес Клан бе показан и пред българите в германската столица, с което приключи и визитата на двамата духовници в Германия. В последвалата дискусия отец Иван подчерта голямата необходимост от развиването на социалната дейност в Българската православна църква. Българският посланик в Германия Ради Найденов изрази радостта си от личната среща с отец Иван и отец Григорий, призова към последване примера на двамата свещеници и към това всеки един от нас да се обърне към себе си и да стори добро според личните си умения и възможности. Негово Превъзходителство г-н Ради Найденов обърна внимание на това, че и двете институции, държавата и Българската православна църква, трябва да преосмислят разпределянето на ресурсите си и обединяването на силите си в полза на ощетените и онеправданите.

Текст: Велина Вебер

 

 

Снимки

Представяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в ХамбургПредставяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в ХамбургПредставяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в Берлин
« предишна новинаследваща новина »