ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на митрополит Наум, произнесено при пострижението на монах Софроний в Басарбовския манастир, 6 юни 2015 г.

07 юни 2015 07:07, Русенска митрополия
Слово, произнесено при пострижението на монах Софроний в Басарбовския манастир, 6 юни 2015 г.

Обични в Господа брате Софроние,

Днес ти се раждаш духовно, поемайки по трудния, но спасителен път на иноческото поприще.

Чрез доброволното си, продължително послушание в дворите на тази историческа св. обител ти ни показа своето трудолюбие, старание и искрена вяра, които бяха и основанието на архимандрит Антоний, игумен на манастира и твой духовен старец, да се обърне към нас с молба да бъдеш постриган за монах.

По установена стародавна традиция светата ни Църква е определила, монашеските пострижения да се извършват по време на пост, тъй като битието на монаха задължава, той да живее в постоянно въздържание, пребивавайки в труд и молитва. Да приемеш монашество през изминалия Велик пост беше и нашето намерение, но Бог промисли това да стане днес, в навечерието на 20-годишнината от блажената кончина на нашия изряден предшественик Доростолски и Червенски митрополит Софроний (1897-1995), чието име ти подновяваш и си длъжен да носиш достойно и неопетнено.

Нека твой небесен покровител бъде св. Софроний, патриарх Йерусалимски, който е бил покровител и на покойния дядо Софроний.

И занапред изпълнявай с послушание заръките на високопреподобния си игумен и духовен старец, пазейки вярата и чистотата на своя живот.

Както митрополит Софроний е запомнен в историята на Българската православна църква със своята пословична скромност и смирение, така и ти подражавай нему, подвизавайки се „с добрия подвиг”.

За нас днес е голяма духовна радост, а за теб, отче Софроний, и изключителна чест, че на монашеското ти пострижение присъстват нашите обични в Господа събратя – Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, и Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Нека и чрез тяхното благословение Бог да ти дарува здраве и духовни сили в нелекото служение, та следвайки Христовите слова: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва" (Марк. 8:34), да живееш по Бога и за Бога!

Спасявай се в Господа, брате Софроний! Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »