ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО НА МИТРОПОЛИТ НАУМ, ПРОИЗНЕСЕНО В ПРИЕМНИЯ САЛОН НА РУСЕНСКА МИТРОПОЛИЯ

08 юни 2015 11:22, Русенска митрополия
СЛОВО НА МИТРОПОЛИТ НАУМ, ПРОИЗНЕСЕНО В ПРИЕМНИЯ САЛОН НА РУСЕНСКА МИТРОПОЛИЯ

Ваше Високопреосвещенство,

Ваше Преосвещенство,

Ваши Високопреподобия,

Обични в Господа отци,

Скъпи гости!

В дешния неделен ден отбелязваме навършването на 20 години от блажената кончина на нашия приснопаметен предшественик Доростолски и Червенски митрополит Софроний – един архиерей запомнен в историята на Българската православна църква със своята пословична скромност, послушание и смирение.

За да отдадем своята признателност и синовно преклонение към паметта на този изряден български йерарх, вслушвайки се в непреходните слова:"Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7), по решение на Епархийския съвет при Русенската св. митрополия осъществихме реализацията на "Възпоменателен сборник" за приснопаметния митрополит, проследяващ по-важните моменти от неговото житие и служение. А това всъщност бе най-малкото, което можахме да сторим в памет на този достоен старец, като с тази първа книга възнамеряваме да поставим началото на поредица биографични сборници, които да възпоменат подобаващо и другите наши предшественици – архиереите Григорий, Василий и Михаил.

Тъй като при въдворяването ни на Русенския митрополитски престол сградата на тази митрополия бе добре „почистена” и не се намериха почти никакви лични вещи и архив от покойния владика, освен няколкото запазени богослужебни принадлежности, показани в една от новите ни музейни витрини, събирането на веществени доказателства за обогатяване на изданието бе истинско предизвикателство за нас, но с усилията на мнозина успяхме да осъществим замисленото.

Изказваме съжаление, че поради ограничения брой книги, трудно бихме могли да удовлетворим желанието на всеки да получи в дар от това ценно възпоменателно издание, но онези, които проявяват интерес към него, биха могли да го намерят в Русенската митрополия, подпомагайки макар и символично текущите църковно-просветни и благотворителни инициативи на епархията ни.

Ваше Високопреосвещенство,

Ваше Преосвещенство,

Ваши Високопреподобия,

Уважаеми отци и гости,

Приветстваме Ви още веднъж с „Добре дошли!” на това наше скромно възпоменателно тържество, като за пореден път изказваме специалната си благодарност към Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, бивш протосингел на тази митрополия и близък сътрудник на дядо Софроний, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, които с радост се отзоваха на нашата покана и са съпричастни на скромното ни честване.

Особено сме щастливи, че днес сред нас са и архим. Филип, официален представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и отец Нелуц Опря, официален представител на Румънския патриарх Даниил, гостуващи ни с братска в Господа обич за пореден път.

Приканваме Ви, в приятната атмосфера на взаимност, да разгледате и обновената ни музейна експозиция в преддверието на нашия митрополитски дом, в която са представени още някои непоказвани досега вещи на достойните ни предшественици.

Бог да прости приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Софроний, потрудил се всеотдайно на Господнята нива, а Христовата благодат и благословение за здраве, духовно усъвършенстване и успех в добрите дела да бъдат с всички нас. Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »