ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трета епархийска конференция на учителите по “Религия-Православие” в Пловдивска епархия

08 юни 2015 18:38, Пловдивска митрополия
Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие”

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай на 6 и 7 юни в манастира „Св. св. Кирик и Юлита” се проведе третата епархийска конференция на учителите по „Религия-Православие” на тема: „Добри практики в обучението по Религия в Пловдивска епархия”.

На конференцията бяха представени 22 презентации и доклади на учителите по религия от цялата Пловдивска епархия - Пловдив, Пазарджик, Карлово, Калофер, Септември, Смолян, Велинград, Белово, Труд, Костиево, от пловдивското ателие по иконопис, както и музикални педагози от епархията също предствиха своята дейност.

Начало на работната среща даде викарният епископ Арсений, който приветства учителите от името на епрахийския митрополит Николай. В обръщението си към присъстващите педагози, епископът каза: „В наше време, когато недостигът на вяра стана общопризнат и общоразпространен, когато равнодушието към религията се счита често за признак на добър тон, а липсата на вяра - за признак на ученост и образованост, именно в наше време повече от всякога трябва да се разяснява и напомня, че такова отношение към религията е голямо жизнено зло, което дава лъжлива насоченост на възпитателната работа и образованието на подрастващото поколение. Да се възпита ученикът правилно, това е най-важното дело на вашето просветно служение и ударното острие на света по Православието е отправено преди всичко към децата, учениците и младежта. А когато в детето се оформи неправилна позиция, задачата за християнското му възпитание става двойно по-трудна. И въпреки всичко не трябва да се гледа на обкръжаващия ни свят и всичко случващо се като на тотално лошо. Вие, скъпи учители, трябва да бъдете достатъчно разсъдителни и да използвате за добро всичко, което е положително, за да продължите нататък вашето учителско дело.”

За състоянието на обучението по „Религия – Православие” в Пловдивската епархия през 2015 г. първа представи своя обстоен доклад г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивската света митрополия. В подкрепа на това изложение бе документалният филм на Пловдивската православна телевизия „Децата на Пловдивска епархия”.

„Православната църква и българското училище - възможност за взаимодействие” представи Динка Бабрикова, пом. - директор на СОУ ”Софроний Врачански” в Пловдив.

Милена Угринова от СОУ „В. Левски” от Карлово говори на тема „Обучението по религия и съвместната работа с обществените организации”.

„Форми и методи в педагогическата работа за възпитаване в православната вяра и живот” – доклад от презвитера Екатерина Тошева от ОУ ”Св.св.Кирил и Методий” в с.Труд.

Последваха и други презентации, които се обсъждаха и се изказваха мнения.

На следващия ден - 7 юни, 1-ва Неделя след Петдесетница - на Всички светии, в манастирския храм „Св. Параскева” бе отслужена Божествена света Литургия, на която богослужба присъстваха Пловдивският митрополит Николай и учителите по религия.

В конферетната зала на манастира след неделната Литургия започна втората работна сесия, на която присъстваха Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, архимандрит Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архимандрит Яков - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, експертите от РИО и преподавателите. Своите практики споделиха учители от Пазарджик, Смолян, село Костиево, Пловдив, Ракитово. В подробни изложения те акцентираха върху взаимовръзката между православието, семейството, училището и надграждането на истинската духовна ценностна система. Ето някои от докладите: „Църковните песнопения и ролята им за развитие на духовната същност на децата”; „Поклонническите пътувания - впечатляваща форма за религиозно и патриотично възпитание”; „Българските манастири – огнище на вяра и духовност”; ”Православен катехизис в багри” и други. Препоръките към учителите за обучението по ”Религия-Православие” обобщи Михаил Казанджиев - главен експерт от РИО в град Пловдив.

В края на епархийската конференция Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай връчи благодарствени грамоти в знак на признателност за усърдието, което проявяват всички преподаватели по „Религия - Православие” .

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/924-6-7-yuni-2015g-iii-ta-eparhiiska-konferentziya-na-uchitelite-prepodavashti-religiya-pravoslavie-v-eparhiiskiya-manastir-svsvkirik-i-yulita-krai-gorni-voden-asenovgrad-.html

 

 

Снимки

Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие” Трета епархийска конференция на учителите по “Религия- Православие”
« предишна новинаследваща новина »