ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба "Икони" от постоянната експозиция "Християнско изкуство"

05 февруари 2010 14:52, Сливенска митрополия
Откриването на изложба "Икони" от постоянната експозиция  "Християнско изкуство"

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий изложба "Икони" от постоянната експозиция "Християнско изкуство" на Художествената галерия "Димитър Добрович" – Сливен. Експозицията от изключителни образци на българското зографско изкуство представя Сливен в побратимения унгарски град Печ, който е обявен за Европейска столица на културата за 2010 година заедно с турския град Истанбул и германския град Есен.

Изложбата в Печ беше открита на 22 януари в присъствието на унгарския министър на културата. В откриването участваха и председателят на Общинския съвет - Сливен, г-жа Мария Григорова, заместник-кметът по социални и хуманитарни дейности в община Сливен г-жа Радост Костова и началникът на отдел "Култура и вероизповедания" г-жа Дора Ескидарова.

В изложбата участват 124 икони, собственост на Сливенската митрополия и предоставени на Художествената галерия "Димитър Добрович" – Сливен за постоянната експозиция "Християнско изкуство".

По повод гостуването на изложбата "Икони от Сливен" в град Печ – Европейска столица на културата 2010 година, беше издаден каталог, съставен от Светослав Милев, бивш директор на галерията.

 

Източник: Община Сливен
http://sliven.bg/index.csp?f=PeichIcons

 

 

« предишна новинаследваща новина »