ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Богословския факултет тържествено бяха открити дните, посветени на екзарх Йосиф І

11 юни 2015 06:29, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит бе посрещнат от декана - доц. д-р А. Омарчевски

На 9 юни вечерта в аулата на Богословския факултет в София се състоя тържествено откриване на дните, посветени на 175-годишнината от рождението и 100-годишнината от блажената кончина на екзарх Йосиф І.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружен от синодални архиереи, пристигна в Алма матер и благослови началото на честванията.

Встъпителни думи и биографични данни за екзарх Йосиф представи доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет. Последва представяне на книгата "Дипломатът в расо" от доц. д-р Христо Темелски, автор на книгата, който в продължение на 30 години се занимава с изследване на живота на висшия български духовник.

Според него екзарх Йосиф I бил един разумен дипломат и съвременниците му го наричат дипломат в расо, тъй като не само че е глава на Българската църква, но той в османската столица трябва да движи екзархийските дела, т.е. чрез Високата порта и с различните консулства и посолства.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Към сградата на БФКъм сградата на БФНегово Светейшество патриарх Неофит бе посрещнат от декана - доц. д-р А. ОмарчевскиДеканът доц. д-р А. Омарчевски посреща гоститеКъм аулата на БФ Към аулата на БФ Негово Светейшество патриарх Неофит В аулата на БФНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх Неофит  В аулата на БФОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифДоц. д-р Ал. ОмарчевскиОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифПротойерей Кирил ПоповОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифНеврокопски митрополит Серафим и маестро Димитър ДимитровОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх ЙосифОткриване на Дните за честване на екзарх Йосиф
« предишна новинаследваща новина »