ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОТКРИВАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ на православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ", Поморие, 10-14 юни 2015

11 юни 2015 09:36, Сливенска митрополия
ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

На 10 юни чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" – Българска, чието постоянно място за поклонение е патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, за трета поредна година бе посрещната в град Поморие, Сливенска епархия, във връзка с провеждането на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица-Достойно естъ”. Негово Високопреосвещенство Йоаникий, заедно с кмета на града г-н Иван Алексиев се поклониха на иконата-покровителка на фестивала и предвождани от нея, поведоха множеството към храм "Рождество Богородично". Там митрополитът отслужи молебен пред иконата и водосвет в съслужение с Агатаполски епископ Йеротей, прот. Кирил Попов - член на фестивалното жури, ик. Иван Стойков - председател на храма домакин, епархийски духовници и гостуващи свещенослужители.

Молитвените прошения бяха огласявани от Врачанския мъжки хор с диригент Траянополски епископ Киприан. Прозвучаха тропар на Честния кръст и многолетствие, дръзновено изпълнени от мъжкия хор на град Лариса, Гърция.

"За дванадесети път се събираме в този чуден град, който записва светли страници в настоящото време. Празникът на Пресвета Богородица Достойно есть отново събира боголюбиви пастири и християни с едно сърце и един глас да прославят нейната чистота и святост; празнични дни, които ни обединяват и приближават. И тази година очакваме отново нейните милости и щедрости. А нейните молитви са силни, когато ние сме искрени", с тези думи Сливенският митрополит Йоаникий приветства участниците и гостите на фестивала.

Притихнало и успокоено, небето отдръпна своите дъждовни сълзи и с литийно шествие по централната улица на Поморие хоровете се събраха на централния площад. Тази година градът прие 30 хорови състава от 7 държави - България, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Румъния и Беларус.

Музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, като поздрави всички с настъпващите празнични и фестивални дни, даде думата на кмета г-н Алексиев.

"За дванадесети път гр. Поморие става център на единение на Православието. Благодарение на вас, възпяващите Божията майка, градът ни става благословен", каза той и обърна внимание на знамението с отдръпването на дъжда и тази година с посрещането на чудния божествен лик на Майката на отрока Божий. Изказа благодарности на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за благословението и разрешението иконата да съпътства дните на фестивала, на участниците за отклика на отправената им покана, на журито на фестивала с председател доц. Димитър Димитров и пожела успех на всички тях. "На добър час!”

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »