ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция в Русенска епархия

05 февруари 2010 17:53, Русенска митрополия
Свещеническа конференция в Русе

На 3 и 4 февруари в Русенска епархия се проведе свещеническа конференция. На 3 февруари в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе, след отслужване на св. Литургия, свещениците от Русенска и Тутраканска духовни околии взеха участие в конференция при следния дневен ред:

1. Доклад от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит;

2. Доклад от Финансово-счетоводния отдел при св. Митрополия;

3. Разни.

В доклада на митрополит Неофит се акцентира върху следните пастирско-мисионерски въпроси: нравственото възпитание на младежите и взаимодействието с обществото, увеличаване броя на прицърковните училища, засилване взаимоотношенията енорийски свещеник - училище; проблема с намаляването броя на сключените граждански и църковни бракове; необходимостта от катехизация преди кръщение и венчание; редовното присъствие на презвитерите (свещеническите съпруги) в храма и съпричастност към енорийския живот; проблемите на свещениците с повече от две селски енории; редовното извършване и участие във великопостното богослужение, недопускане на нововъведения, неприети в практиката на БПЦ, както и в мнозинството православни църкви; наличието в храмовете на витрини с православна литература и периодика за повишаване мисионерската, пастирската и просветителската работа; регламентиране отношенията на свещенослужителите с журналистите; провеждането на социални дейности към енориите и привличане на доброволци; предложение за създаване на епархийски фонд “Милосърдие”; предстоящи годишни изпитни събеседвания със свещенослужителите по изготвена програма.

Беше изтъкнат тревожният факт с липсата на кандидати за обучение в духовните семинарии, както и за свещеници и монаси, което бе отчетено като слабост в енорийската работа. „Именно в Църквата хората трябва да получават отговори на въпроси за духовния живот и спасението, а не от вестниците и телевизиите с водещи без добра богословска подготовка” – се казва в доклада.

Главният счетоводител на св. Митрополия г-н Даниел Николов запозна свещенството с фактическото състояние, в което се намира епархията, както и с наболели проблеми, засягащи духовно-богослужебни и финансови въпроси. Един от проблемите, който се разискваше по време на конференцията, беше увеличаването на разходите за поддържането на храмовете и ниското равнище на свещеническите заплати. Проблемът все повече се изостря предвид наличието на икономическата криза, в която се намира страната ни. Имаше предложение да се почерпи опит от Православните сестри-църкви относно начините за намиране на средства за издръжката на клира.

Множество гласове се издигнаха в подкрепа на решенията на Шестия Църковно-народен събор и изискванията на новия Устав на БПЦ за централизирана издръжка на клира. Не трябва да се смята, че щом дадена епархия не е в състояние да се самоиздържа, означава че тя не работи. Различната действителност в епархиите, като например - наличието на смесено население, обезлюдяване, застаряване, отстъпление от Църквата, по-голямото или по-малко участие в богослужението и др., води до различна способност за редовно изплащане на месечните възнаграждения. В противен случай ситуацията се усложнява с всеки изминал месец. „А когато някой не получава заплата, от него не можеш и да изискваш. Отслабва дисциплината и настъпва анархия. Това е единственото правилно решение за излизане от създадената финансова ситуация”, каза г-н Николов.

Господин Николов е пресметнал, че при изпълняване решението за централизирана издръжка на клира е възможно увеличаване заплатите на свещениците на 500 лв. месечно.

Повдигнат беше и въпросът за създаване на църковна погребална агенция, както и за дейността на частните погребални агенции, които, продавайки нецърковни свещи, посягат на главния източник за издръжка на клира.

Протойерей Добромир Димитров предложи възможността за финансиране на различни църковно-социални и просветни програми посредством участието в проекти с европейски фондове.

Отново се повдигна въпросът за необходимост от съработничество между Църквата и държавата, както и отпускането на достойна държавна субсидия за Църквата.

Относно доставката на църковни стоки се предложи наличието на централизиран склад на Светия Синод, откъдето да се доставят стоките в големи количества на ниска цена.

Обърна се внимание върху разпространението сред християните на икони с неправославно и неканонично съдържание, които могат да бъдат определени като „кич”.

Г-н Милен Бакалов, завеждащ „Културно-просветен и поклоннически отдел” към св. Митрополия представи на вниманието на свещенослужителите мултимедийна презентация за по-важните събития от живота на Русенска епархия през изминалата 2009 година.

На 4 февруари свещеническа конференция се проведе и в гр. Разград със свещениците от Разградска и Поповска духовни околии.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Свещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеМултимедийно представянеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РусеСвещеническа конференция в РазградСвещеническа конференция в Разград
« предишна новинаследваща новина »