ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Покана за архиерейска св. Литургия на празника Успение на св. Кирил Славянобългарски

05 февруари 2010 18:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Възрожденският храм "Свети апостоли Петър и Павел"

На 14 февруари (неделя) от 08, 00 ч. в храм „Св. апостоли Петър и Павел”, гр. Велики Преслав, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил ще отслужи тържествена св. Литургия.

На този ден Православната църква празнува Успението на св. Кирил Славянобългарски († 869), който е небесният покровител на Варненския и Великопреславски архиерей. В същия ден е Неделя сиропустна, или Неделя на всеопрощението. На вечерното богослужение се извършва взаимно опрощаване.

Храмът „Свети апостоли Петър и Павел”, гр. Велики Преслав е построен през 1808 г., но скоро след това е изгорена от поробителите. Султан Махмуд І (1808-1830) с берат разрешава да се построи църква – всъщност, да се възстанови изгорената. Тя е открита за богослужение през 1830 г. На иконостаса й се намират ценни икони – шедьоври на възрожденската българска живопис.

Повече за красивия възрожденски храм можете да прочетете на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия http://mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=219&Itemid=91

 

 

Снимки

Светите братя кирил и МетодийВъзрожденският храм "Свети апостоли Петър и Павел"
« предишна новинаследваща новина »