ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

При голям интерес премина вечерта, посветена на св. Серафим Петроградски

11 юни 2015 18:21, Ловчанска митрополия
Лекция за  св. Серафим Петроградски

При голям интерес премина организираната от Ловчанска света митрополия беседа и киновечер, посветени на св. свещеномъченик Серафим Петроградски. Беседата се състоя в приземния храм „Въведение Богородично“ на новата катедрала в Ловеч и бе открита от Ловчанския митрополит Гавриил, който отправи молитва към светеца и накратко припомни неговото житие.

Доклад за мъченическия път и многостранните таланти на Петроградския митрополит бе изнесен от специалния гост и участник в събитието – Олга Райская-Качесова Николаевна, кандидат на медицинските науки и главен изследовател на живота и делото на св. Серафим.

След доклада присъстващите имаха възможност да видят филма „Молете Бога за нас“, посветен на жертвите на безбожния сталински режим, загинали на Бутовския полигон в Москва. В началото на филма г-жа Николаевна се обърна към най-младите от зрителите с призива да видят филма и никога да не повтарят трагичните събития, за които той в образи и звук повествува.

Накрая главният уредник на Военноисторическия музей в Плевен Емилия Зорницка представи дневника на св. Серафим, разказващ за пребиваването в България на Царя Освободител по време на Руско-турската война. Г-жа Зорница нарече представената творба на светителя „неповторим бисер“ и в кратко резюме синтезира най-важните факти, разкриващи любопитни подробности от Руско-турската освободителна война.

Сред присъстващите на събитието бяха енориаши на храма, гости от Троян и Плевен, ученици и преподаватели от езиковата гимназия в Ловеч, граждани на митрополитския град.

източник: http://predanie.bg/

 

 

Снимки

Лекция за св. Серафим Петроградски Лекция за св. Серафим Петроградски
« предишна новинаследваща новина »