ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XII Mеждународен фестивал "Достойно есть". СРЕЩА НА ДИРИГЕНТИТЕ

13 юни 2015 11:27, Сливенска митрополия
Доц. Д. Димитров - почетен председател на фестивала

Обичайната среща на диригентите и ръководителите на хоровите състави се състоя в самия ден на всеправославния празник на църковната музика 11 юни, след архиерейската св. Литургия в съборния храм.

Музикалният директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова откри срещата, като запозна присъстващите с имената на участващите хорове. От името на организаторите на фестивала за всеки от диригентите, ръководителите и медийните партньори, сред които за поредна година е и Официалният сайт на БПЦ-Българска патриаршия, бяха старателно подготвени и поднесени диск с песнопения от миналогодишното издание на песенния форум и духовно-музикални съчинения (Златоустова литургия и Всенощна служба) на Добри Христов.

Диригентите и ръководителите на хоровете и хоровите формации представиха поотделно своите певчески групи и основни творчески търсения. После думата бе дадена на почетния председател на фестивала - доц. Димитър Димитров, който вече 37 години е диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Взимайки повод от ангелските думи "Слава във висините Богу и на земята мир между човеците", които стоят изписани над входа на съборния храм - фестивален домакин в Поморие, опитният диригент и дългогодишен академичен преподавател по църковна музика наблегна на обстоятелството, че е крайно нужно братското общение между нас, бидейки деца, които възпяваме общ Небесен Отец.

Тази година се навършват 140 години от рождението на великия български композитор Добри Христов. Последната катедра, от която той е дирижирал, е била именно на "Св. Александър Невски". И като негов наследник по катедра доц. Димитров сподели своите лични съприкосновения с неговата личност и църковно творчество. В обобщение накрая подчерта факта, че този фестивал е посветен на църковно-музикалното дело на теоретика и създателя на професионалната композиторска българска школа Добри Христов, "убеден и последователен привърженик на народно-песенната основа в новата българска музика".

*

Подробен фоторепортаж от срещата вж тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=176219

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »