ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЗАКРИВАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ на православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ", Поморие, 10-14 юни 2015

15 юни 2015 10:31, Сливенска митрополия
Закриване на фестивала

На 14 юни, Неделя на всички Български светии, бе официално закрит Дванадесетият международен фестивал на православната музика, Поморие 2015 г. Той се провежда под патронажа на Сливенска св. митрополия и Община Поморие.

Както винаги, неговата кулминация - върхът на цялото междуправославно певческо мероприятие, бе достигната при самия финал с изпълненията на Сборния хор от над 150 хористи от 7-те страни участнички, под диригентството на Траянополски епископ Киприян, маестро доц. Димитър Димитров, прот. Кирил Попов и Таня Никлева-Владева, и Заключителния концерт с връчване на отличията на хоровете и диригентите.

Този последен, пети фестивален ден, започна с АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ, оглавена от кириарха на епархията - Негово Високопреосвещенство Йоаникий. В съслужение с него бяха прот. Кирил Попов – председател на фестивалната комисия, ик. Петър Василев – председател на бургаския катедрален храм „Св. Кирил и Методий”, свещ. Емилиян Михайлов, двама гостуващи свещеници и шестима иподякони.

За пореден път в литургийно единство зазвучаха антифонно гласовете на редуващите се хорове под съгласуващата опека на доц. Д. Димитров.

В съборната евхаристийна молитва участваха кметът на град Поморие Иван Алексиев, зам-кметът Илия Джингов, организационният общински секретариат и др. представители на местните и общински власти.

Проповедта за празника на българската святост произнесе прот. Кирил Попов. Той припомни имената на знайните ни „дивни звезди, носители на светостта”, започвайки от първомъченика Боян-Енравота и достигайки до последните канонизирани български мъченици - Баташки и Новоселски. „Застанали днес пред чудотворния образ на Божията майка „Достойно есть” в този благолепен храм, всички ние заедно нека си припомним думите на нашия Спасител - „Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният наш Отец”, и нека винаги просим помощта на родните светии, за да можем и ние да вървим по техния път, служейки на Бога и на ближните, и на нашия народ, и на целия православен свят. Амин!” – прокламира високоблагоговейният отец.

Негово Високопреосвещенство Йоаникий за сетен път, както и винаги по време на архиерейските божествени богослужби, лично подаваше парченцето просфора, отправяйки всекиму грижовна дума и благословение.

Непосредствено след това започна и ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯТ КОНЦЕРТ.

От царския трон високопреосвещеният митрополит с внимание проследяваше изпълненията. По време на концерта от името на селекционната и организационна комисия бяха отличавани според своите представяния отделните хорове, както и диригентите, хоровите ръководители и композитори.

Дипломите с отличията бяха връчвани от зам.-кмета на Поморие Илия Джингов. След последното участие той официално закри XII фестивал на православната музика 2015 г., заключвайки с думите: „Благодаря ви, че сте с нас!” и отправяйки покана догодина – 2016, отново всички да се съберат в приветливия крайморски град за прослава на Божията майка.

Последва МНОГОЛЕТСТВИЕ, издигнато от могъщия глас на осветеността, единството и съборността в Христа под взора на св. Богородица –„Достойно есть”.

„Този Дванадесети международен фестивал на международната музика, Поморие 2015 г. остава в спомена на историята на града и в нашите души. И вярвам, че всичко това ще продължи. Благодаря на диригентите, благодаря на хоровете. Зная, че тук е вложен много труд. Но преди труда е вложена любов, а преди любовта е вярата. И този ВЕНЕЦ ОТ ДУХОВНИ ЦВЕТЯ остава да блести и за в бъдеще. И дори с последното „Многая лета” не може да се изрази всичко онова, което изживява сърцето. Защото, когато то е докоснато, неговото вътрешно чувство е много по-високо от думите. Защото високопарните слова отлитат, а усладата от молитвата, от песнопенията са винаги силни и винаги звучат тайнствено. Амин!”

С тези проникновени думи на владиката Йоаникий приключи ХІІ издание на Международния фестивал „Достойно есть”.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.ЛитургияАрхиерейска св.ЛитургияАрхиерейска св.ЛитургияАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.ЛитургияАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеСливенски митрополит ЙоаникийАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеСливенски митрополит ЙоаникийАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеСливенски митрополит ЙоаникийАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в ПомориеАрхиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Протойерей Кирил ПоповАрхиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Доц. Димитър ДимитровАрхиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Архиерейска св.Литургия в Поморие Тържествено закриване на фестивалаТържествено закриване на фестивалаТържествено закриване на фестивалаПаметна снимка
« предишна новинаследваща новина »