ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа свещеник Генчо Цанков от Кулска духовна околия

15 юни 2015 12:57, Видинска митрополия
 Упокои се в Господа свещеник Генчо Цанков от Кулска духовна околия

На 13 юни, на 85-годишна възраст се престави в Господа Негово Благоговейнство свещеник Генчо Вътков Цанков, клирик на Видинска епархия, Кулска духовна околия.

Свещеник Генчо Цанков е роден на 25 януари 1930 г. в с. Извор махала, Кулско.

През 1956/1957 г. завършва едногодишния Църковно-певчески курс при Черепишкия манастир.

На 21 април 1958 г. се явява на кандидат-свещенически изпит във Видинска света митрополия, който преминава с добър успех и показатели.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Неофит, младият кандидат-свещеник Генчо Цанков е ръкоположен на 27 април за дякон, а на 30 април същата година в митрополитския храм „Св. Николай“ и за свещеник.

Назначен е за свещеник в с. Копиловци, Берковска духовна околия, където служи всеотдайно и с голяма ревност, като е пример за вярващите християни за истински духовен живот.

Впоследствие се завръща в своето родно село, където поема енорийско служение, като са му поверени различни енории, които обслужва достойно.

Свещеник Генчо Цанков до последно бе пример за подражание както от свещениците, така и от вярващите християни, които се стичаха при него за утеха, подкрепа и наставление.

Както своите духовни чеда, така и своите деца той възпита в страх Божий, ревност към чистотата на вярата и придобиване на мирен и покаен дух.

Опелото на свещеника бе извършено на 14 юни с благословението на Видинския митрополит Дометиан от Белоградчишкия епископ Поликарп в съслужение с духовници от Видинска митрополия.

Той бе погребан зад храма в с. Слана бара, където дълги години е свещенодействал и принасял молитва за Божия народ.

В своето слово към присъстващите епископ Поликарп припомни живота на отец Генчо и изтъквайки неговия живот като пример за подражание, призова присъстващите да се молят за него, да спазват неговите благи наставления и да разчитат на неговите молитви пред Божия престол.

Той изрази съболезнования към близките на отец Генчо от името на Видинския митрополит Дометиан, както и от свое име и от името на вярващите християни и се помоли Бог да го прости, вечна и блажена да бъде неговата памет.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »