ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успех в отстояването на правилното използване на християнските символи

18 юни 2015 10:43, д-р Десислава Панайотова
Кръст от иконната сбирка в Рилския метох - гр. Банско

Наскоро множество православни християни създадоха своя първа по рода си петиция под надслов ”ЗА правилното използване на християнската символика”, провокирани от факта, че напоследък се забелязва все по-често използване на православни образи на неподходящи и дори непристойни места. Петицията можете да прочетете тук: http://www.peticiq.com/za_pravilno_izpolzvane

Конкретният повод за появата на тази петиция се оказа поредно смущаващо изображение на православен храм, поставено върху капаци на шахти за отпадни води, сложени върху земята на една от ремонтираните отсечки на Околовръстното шосе в София, както и в централната част на град Плевен.

За кратко време реакцията на православните християни се увенча с многочислена подкрепа, като същевременно бе стартирана и подписка на територията на софийските храмове, която намери подкрепа в лицето на множество граждани, съпричастни с проблема. Необходимите подписи бяха събрани и внесени в най-кратък срок в институциите и широката обществена активност даде навреме своя плод.

Видяхме как беше проявена съвестност, човещина и разбиране от хора на отговорни постове, които като православни християни не се поколебаха да използват своето положение и авторитет, за да вземат адекватно решение и да променят незабавно изображенията по шахтите. Към момента имаме уверението, че след направените вътрешни проверки, към всяко недоразумение и опит за подценяване значимостта на подобни случаи вече ще има по-висока чувствителност.

На територията на град Плевен, както и по трасето - част от Околовръстното шосе в град София - бяха направени промени и отстранени християнските символи. Илюстративен материал можете да видите тук:

http://www.bgsever.info/news/2015/05/01/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE-%D1%88%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8/

Ето и част от разменената кореспонденция по този повод:

"След проведена проверка от страна на Община Плевен стана ясно, че през 2011 г. на територията на града са поставени капаци на канализационни шахти с изображение - герб на града. Гербът на Плевен представлява стилизирано изображение на един от символите на града – параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Параклис-мавзолеят е изграден в периода 1903-1907 г. в памет на загиналите руски и румънски воини в боевете около Плевен по време на Руско-турската война 1877/1878 г. Националният конкурс за построяването му е спечелен от арх. Пенчо Койчев. Община Плевен се съобразява с позицията на Българската православна църква и символът бе заличен от всички 26 капаци на шахти в града."

ОТДЕЛ "ПРОТОКОЛ И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА" на Община Плевен.

Склонни сме да мислим, че първоначалното инсталиране на шахтите е направено неволно и поради незнание, но независимо от мотивите за случилото се, не бива да забравяме, че „Бог поругаван не бива“ (Гал. 6:7).

Слава Богу - изображенията по отпадните шахти са променени! Да се поздравим с подобна вест в тези оскъдни на единомислие времена. Това е повод за нас да си припомним, че всичко в име Божие е не само дълг, но и част от християнския начин на живот. Да бъдем будни, като имаме готовност и в бъдеще да се противопоставим на някои непристойни и оскърбителни за вярата ни практики, като не се съмняваме, че Господ ще се погрижи да бъде взет под внимание всеки наш призив в Негово име.

С тази блага вест се надяваме да приобщим все повече хора към всеобщото удовлетворение, като известим за успеха от обединените усилия на гражданите, които съучастваха в това начинание и съдействаха за това случаят да стане достояние на цялата ни общественост и да завърши с преодоляване на проблема.

С благодарност в Христа и сърдечна радост поздравяваме всеки, който не остава безразличен към изпитанията, съпътстващи днешния ни църковен живот, като на дело изповядва своята вяра и остава верен на Спасителевите думи: „Дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20).

~~~

Предистория:

За да се стигне до тук, бе дадено началото на петицията, чрез която в изпълнение на християнския си дълг чедата на светата Православна църква в лицето на свещенослужители от повечето столични храмове, монаси, духовници, студенти по богословие, миряни и общественици в единомислие организираха подобаващата гражданска петиция с цел да бъде известено сред българското общество, че смущението, което възникна сред хората, бе напълно оправдано и не щеше да остане загърбено.

За целта бяха призовани всички пряко ангажирани институции начело със Софийска света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и митрополит Софийски, Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет на Р България, Национална агенция „Пътна инфраструктура”, Столична община и лично кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова.

Освен това се обърнахме с молба за съдействие и към Българската Национална Телевизия, като пряко ангажирана с обществените проблеми институция, която не остана безразлична към значимостта на създадения проблем и произтичащата от него духовно-нравствена ситуация. За това БНТ излъчи репортаж по емисия "Новини", след който бе поставен въпросът за незабавно решение в благоразумна посока.

Видеото по проблема можете да видите в: http://bnt.bg/news/obshtestvo/izobrazhenie-na-hristiyanski-hram-se-polzva-va-rhu-desetki-shahti-v-sofiya

~~~

За съжаление многобройни се оказват поводите за смущение, които занимават вниманието на обществото и тревожат немалко хора и институции, поради видимо зачестилите опити за посегателства върху достойнството на Православието в България. Можем съвсем накратко да споменем непочтителните спрямо Бога, Църквата и вярата ни телевизионни скечове и реклами, комерсиалните изображения на Иисус Христос, св. Богородица и светиите върху търговски продукти (напр. бутилки). Също: поставянето на български светии върху монети и банкноти, отпечатването на икони върху страниците на вестници и печатни издания с нецърковен характер, които после биват употребявани за битови нужди и др. Не по-малко оскърбително се явява използването на православни свети образи в сферата на модата. Кръстове се поставят по подметки на обувки, върху неканонични и дори невъзпитани бижута и дрехи, с което се извършва кощунствен акт и смъртен грях, в който попадат множество хора, допускащи принизяването на светинята до равнището на аксесоар.

Тревожни са и провокациите, състоящи се в това да бъдат въвеждани чужди на духовните, културните, образователните и националните ни традиции практики сред обществото, особено сред най-малките. Например, заниманията с т. нар. "гимнастики" - дъновистката паневритмия, антропософската евритмия и йога в българските детски градини и училища, темата за йога в матурата по БЕЛ за 12 клас през тази година, организирането на ученици в скаутски клубове, включването им в младежки ротариански и лайънс програми, в прояви и на други подобни организации и пр. Закономерно следват и винаги трябва да следват църковно-обществени реакции, за да не се окажем хладни, а оттук - чужди на Бога и безполезни за човеците.

За нас е важно, че с реакцията относно отпадните шахти успяхме да припомним и призовем за по-висока бдителност спрямо употребата на светите символи, като с това припомнихме безспорната даденост, залегнала и в Конституцията на Република България, че Православието е традиционното вероизповедание в страната. И щом всяка личност и всяко малцинство следва да бъдат зачитани, то още повече православната вяра и чувствата на милионите православни християни у нас трябва да бъдат уважавани по подобаващ начин.

С нами Бог!

Текст: Василианна Мерхеб
Допълнения: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова (кръст), Община Плевен (капак на шахта)

 

 

Снимки

Коригираният вариант на шахтите
« предишна новинаследваща новина »