ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм и гробищен парк в кв. "Бояна"

07 февруари 2010 22:25, Софийска митрополия
Храм "Св. архангел Михаил", кв. "Бояна"

В третата подготвителна за Великия пост неделя, когато св. Евангелие проповядва за времето на Страшния Божи съд, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе осветен нов храм „Св. архангел Михаил” в столичния кв. "Бояна". Храмът е построен на територия собственост на АД „Бояна” парк и се намира в непосредствена близост до новоизградения гробищен парк. Богослужбата бе предстоявана от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с Негово Преосвещенство взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Васил Иванов, предстоятел на храм „Св. Пантелеймон”, кв. "Бояна", иконом Румен Йонов, предстоятел на храм „Успение Богородично”, протойерей Александър Георгиев, предстоятел на храм "Св. Кирил и Методий", протойерей Николай Николов, предстоятел на храм „Св. Петка” и председател на църковното настоятелство при новоизградения храм, протойерей Василий Сарян, предстоятел на храм „Св. Преображение”, и дякон Иван Петков.

На богослужението присъстваха кметът на район "Витоша" г-н Любен Петров, директорът на Цетрални гробища г-н Венцислав Григоров, г-н Димитър Ламбовски и г-н Бисер Христов, членове на УС на АД „Бояна” парк, представители на кметската и общинската управа и миряни.

Преди началото на св. Литургия бе извършена лития около храма, след което еп. Йоан пристъпи към чинопоследованието за освещаване на нов храм /полагане на св. антиминс/.

В края на службата еп. Йоан, като се спря върху тълкуванието на текста от днешното св. Евангелие, се обърна към изпълнилите храма християни с думите: „Радостни сме, че св. Църква получи още един храм дарение от доброто произволение на ктитори и дарители и този нов православен парк, в който достойно да се изпращат нашите скъпи покойници, да има място, където да можем да отправяме за тях редовна, църковна молитва. Това е в полза на обществото, на нашите общественици и нашите близки” - каза епископът.

Софийският архиерей благодари на г-н Димитър Ламбовски и г-н Бисер Христов - основни дарители и организатори на православния гробищен парк, на г-н Симеон Пешов и строителната му фирма „Главболгарстрой” за своевременното и прекрасно изпълнение на храмовото строителство и на всички дарители, общинска и държавна власт, които са спомогнали за изпълнението и прецизното узаконяване на всяко предприето действие по устройването на храма и гробищния парк, съобразено с устава, чина и канона.

„Молитстваме от Всеподателя Бога за всички потрудили се при изграждането му - каза викарият - да закриля тях и техните семейства, за един залог за добро възрастване и съединяване с Бога във вечния живот... Св. Григорий Нисийски казва: има две неща в човешкия живот, едното е абсолютно сигурно, че ще умрем, а другото, абсолютно несигурно, е кога ще умрем. Нека да се готвим за тази среща с Господа и този храм да е свидетелство за любовта на човека към човека”.

Архиереят поздрави отец Николай Николов, който е предстоятел на храма и който с усърдие и послушание е поел грижата за православното устройване на този гробищен парк. Като благодари на него и на църковното настоятелство, епископът му благопожела дълголетие и добър успех във всяко дело.

Новият храм е изграден за десет месеца. В него са приложени православни образци на аналои, полилеи, иконопис. Има балкон, предвиден за певчески хор, и крипта, чието устройване предстои да се довърши.

На майсторски изработения дърворезбен иконостас са поставени специално нарисувани икони от пловдивски иконописец. За първи път в тази църква на Софийска епархия е приложена технология - стъклофибър по вътрешните стени на храма. Тази технология има сертификат за 100 г. издръжливост при външни условия. Образците на стенописните икони са взети от съборния храм на гръцкия женски манастир „Ормилия”, известен не само с духовния живот на сестринството, ръководено от светогорски старец, но наред с това и с изкусни псалмопения и иконопис.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. арх. Михаил", кв. БоянаОсвещаване на храмаОсвещаване на храмаОсвещаване на храмаЛития около храмаЛития около храмаПред вратите на новия храмОсвещаване на храмаОсвещаване на храмаПоставяне на нови кандилаОсвещаване на храм " Св. арх. Михаил"Освещаване на храм " Св. арх. Михаил"Освещаване на храм " Св. арх. Михаил"Освещаване на храм " Св. арх. Михаил"Храмовата иконаЧетене на апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеНовият храмНовият храмОсвещаване на храмаОсвещаване на храмаПевцитеКтитори и миряниОсвещаване на храм " Св. арх. Михаил"СвещенослужителитеСвещенослужителитеЕп. Йоан проповядваАрхиерейският тронОсновните дарители и организаториВ олтараПевцитеПевцитеМноголетствиеПротойерей Николай НиколовЕпископът раздава нафораЕпископът раздава нафора
« предишна новинаследваща новина »