ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВ. СИНОД НА БПЦ-БП И СВ. СИНОД НА ЕЛАДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЯ ОТРИЧАТ СЪВМЕСТИМОСТТА НА ЙОГА С ПРАВОСЛАВИЕТО

21 юни 2015 01:05, Българска Патриаршия
Емблемата на Международния ден на йога

По решение на ООН от миналата година 21 юни е обявен за честване като "Международен ден на йога", считано от 2015 г. Днес в Националния дворец на културата в София цял ден ще има прояви, свързани с ученията и практиките на йога. В сайта на НДК събитието е обявено по следния начин: "На 21 юни 2015 година, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката." (Още в: http://ndk.bg/mejdunaroden-den-na-ioga )

Във връзка с тази безпрецедентна по своя мащаб пропаганда на йога напомняме, че Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия в свое писмо до Комисията по образованието и науката при Народното събрание съвсем наскоро определи йога като окултно "нетрадиционно за България източно религиозно учение". Св. Синод изтъква още: "Според специалистите по религиознание, а и според самите последователи на йога, това учение не може да се разглежда само като система от физически упражнения. То изисква и специални техники за дишане, медитация и мантри, които се прилагат както в традиционните индийски практики, така и в много нови религиозни движения. Понятието „йога“ на санскрит има над 20 определения, но най-важните от тях са „връзка“, „единение“, „съединение“, като в своята същност системата има за цел да свърже душата на човека с висши свръхестествени сили (неясно какви!). В най-пълна степен това понятие отговаря на латинската дума „религия”. Духовните практики на йога, в който и вид да се вземат, се явяват задължителен компонент на всички религиозни традиции на Индия. И затова ще подчертаем, че всички видове йога имат религиозен характер." (Пълния текст на писмото: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=175375 )

В свое изявление от последните дни по повод "Международния ден на йога" Св. Синод на Еладската архиепископия казва, че в контекста на уважение към свободата на вероизповедание, която в Гърция е конституционно гарантирана, но изхождайки от съображения за пастирската отговорност в избягване създаването на атмосфера на религиозен синкретизъм, напомня на православните християни, че йога представлява основополагащо учение на религията индуизъм, има различни школи, направления и тенденции, а не се явява просто един от видовете гимнастика. Поради тази причина йога е абсолютно несъвместима с нашата православна християнска вяра и няма място в живота на християните. (Вижте: http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=1468 )

~~~

Действително денят на лятното слънцестоене - 21 юни - с неговия култ към видимото слънце няма нищо общо с православната почит към Твореца на всичко видимо и невидимо (член 1-ви от Символа на вярата). Нито Христос - Слънцето на правдата (Мал. 4:2) и Неговата нетварна, незалязваща и целебна светлина може да бъде сравнен с творението. Св. апостол Павел добре ни предпазва от езическото принизяване на Бога като казва: "те замениха истината Божия с лъжа, и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен вовеки" (Рим. 1:25).

Действително индуистките божества Вишну, Шива, Кали, Сарасвати, Кришна (и стотици други езически богове и богини), осъзнато или неосъзнато почитани чрез йога, са несъвместими с почитта, която ние, православните християни, отдаваме на единия Троичен Бог - Отца и Сина и Св. Дух.

Действително няма как да приемем, че йога-медитацията може да замести или да се съвмести с православната молитва.

Действително се намираме в благословеното време на Петровия пост, посветен на св. първовърховни апостоли Петър и Павел, дали живота си за светата православна вяра. Затова и не следва да се увличаме в отбелязване на измислени празници, нито в търсене на фалшиви просветления.

Действително не бива да объркваме и предаваме вярата си в Пострадалия за нас и Разпнатия на Кръста Иисус Христос, само защото днес някои считат, че е полезно и модерно да релаксират, разпъвайки тялото си върху удобно килимче за йога.

Действително Възкресението на нашия Спасител Господ Иисус Христос е несъвместимо с йога-учението за кармата и за прераждането на човешката душа в различни тела. "И както на човеците е отредено да умрат един път, а след това - съд, тъй и Христос, веднъж като принесе Себе Си в жертва, за да отнеме греховете на мнозина, втори път, без да става жертва за грях, ще се яви на ония, които Го очакват за спасение" (Евр. 9:27-28). "Не се лъжете: лоши беседи развалят добрите нрави. Свестете се, както трябва, и не грешете; защото някои от вас нямат познание за Бога" (1 Кор. 15:33,34). "Ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете. ... Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатьк. ... Да въздадем благодарение Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа" (1 Кор. 15:17,20,57). Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria (1,2); Н.Нешев (3)

 

 

Снимки

Зала 3 на НДК - готова за масово практикуване на йога на 21 юни 2015Господ Иисус Христос - Женихът и Спасителят на нашите души
« предишна новинаследваща новина »