ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православен гробищен парк „Св. архангел Михаил” в столичния кв. "Бояна"

08 февруари 2010 18:20, Софийска митрополия
Православен гробищен парк "Св. архангел Михаил" кв." Бояна"

В неделния ден на 7 февруари Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан освети новопостроения храм „Св. архангел Михаил” и православния гробищен парк, носещ същото име.

Православният гробищен парк „Свети архангел Михаил” е разположен в южната част на столицата, в полите на Витоша и е в непосредствена близост с Боянските общински гробища, където са намерили вечния си покой редица общественозначими личности, жители на София. Това е първият по рода си гробищен комплекс в България, изграден изцяло с частни капитали, отговарящ напълно на европейските стандарти.

Собственик на терен от 27 декара и оператор на парка е АД „Бояна парк”. На територията му са изградени храм, ритуална зала, административна сграда за управлението и поддръжката на парка, търговски обекти за обслужващи дейности. По периферията на парка има ажурна каменна ограда, с предвидени елементи от ковано желязо и урнови стени.

Модерният комплекс е построен от „Главболгарстрой”, върху площ от 14 декара.

Г-н Димитър Ламбовски е член на УС на дружеството и разказва за началото:

„Идеята дойде преди 7-8 г., когато изпращах мой близък човек и видях в какво окаяно състояние се намират гробищните паркове. Има много тежки битови условия - боклуци, бездомни кучета и кал, както и условия за корупция и изнудване от страна на служители, които се занимават пряко с тази дейност. Тогава у мен възникна идеята да се опитам, ако мога, да направя нещо, та това трагично положение да бъде променено. Преди около 4 години започнах активно да работя в насока купуване на терени и нормативно уреждане на всички формалности, които се оказаха страшно много”.

Г-н Ламбовски споделя, че било много трудно да намери съмишленици и да събере ресурси, за да се осъществи този православен гробищен парк в Бояна, наричан още „Първо частно гробище”.

„Той е първият гробищен парк след войната, който не е общински и е православен. Аз съм щастлив, че след много усилия това се случва. Искаме да покажем как може да изглежда един православен гробищен парк и да подпомогнем хората да преосмислят суеверието си по отношение на смъртта и всякакви предразсъдъци в тази насока”.

В първото частно гробище има квота за социално слаби, които с помощта на общината ще се определят като такива и ще бъдат безплатно погребвани. Безплатно ще бъде погребан и всеки свещеник към Българската православна църква, като единственото условие е той приживе да е пожелал това.

Бележити българи, дейци на културата и науката, чиито близки нямат средства за частно погребение, по решение на управата ще бъдат погребвани на разноски на консорциума.

В центъра на парка се издига храм „Св. архангел Михаил, който е най-голямата инвестиция и най-бързо строеният храм в новата българска история. Построен е за близо 10 месеца, на стойност 2, 5 мил. лв. Храмът е дарен на Българската православна църква. Председател на църковното настоятелство е протойерей Николай Николов, който духовно ще обгрижва гробищната църква.

Отец Николай Николов разказва, че първоначалната идея е била да бъде построен параклис, но впоследствие инициаторите размислят и с архитекта на гр. София правят проект и изграждат велелепна църква върху площ от 400 кв. м.

„Това не е частна църква. Това е част и собственост на Българската православна църква... сигурно тук ще бъдат погребвани видни хора, но пред смъртта всички сме равни, няма значение колко пари ще струва твоя ковчег и гроб, а колко живи християни ще се молят за твоята душа, ще заплачат с искрено прискърбие и ще се помолят на прошка на греховете ти пред Бога. Това е и смисълът на православния храм тук. А това, че по православен начин ще бъдат погребвани покойниците, за това съм лично отговорен и съм поел грижата пред Негово Светейшество да не допусна нищо неканонично да се извърши в него, докато имам сили и с Божията благодатна помощ”.

В храма ще бъдат отслужвани освен опела и панихиди, и заупокойни Литургии.

От 1 март 2010 г. започва продажбата на съществуващите 2000 гробни места. Цената на едно гробно място, в което могат да бъдат извършени две или повече погребения, е 7000 евро, с първоначален срок за ползване от 198 години.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Православен гробищен парк "Св. архангел Михаил" кв." Бояна"Храм "Св. архангел Михаил" в кв." Бояна"Лития при освещаването на храмаЧаст от иконостасаЧленове на УС на АД "Бояна парк" и дарителиДуховенството разглежда комплексаПравославен гробищен парк "Св. архангел Михаил" кв."Бояна"Православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил" кв. БоянаПравославен гробищен парк "Св. архангел Михаил" кв." Бояна"
« предишна новинаследваща новина »