ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоящ празник в храм "Свети свещеномъченик Харалампий" - град Шабла

08 февруари 2010 18:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Свети свещеномъченик Харалампий

На 10 февруари в храм "Свети свещеномъченик Харалампий" - град Шабла, ще бъде отслужена Божествена света Литургия от 9,00 ч. След това ще се отчетат мед и хляб, за здраве и благоденствие и ще се раздаде рибен оброк за вярващите.

На 10 февруари Православната църква чества паметта на свети свещеномъченик Харалампий, който бил епископ в Магнезия, Мала Азия, по времето на император Септимий Север. Той напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Бил предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки, а раните по чуден начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудното му оздравяване, повярвали и също били предадени на смърт. Осъден на посичане, светецът издъхнал преди мечът да го докосне през 198 г., когато бил на 113 години.

Храм "Свети свещеномъченик Харалампий" е единственият във Варненска и Великопреславска епархия с това име. В Североизточна България има поверие, че на този светец се кръщава храм при особени случаи - след чума или много сериозни природни бедствия. Построяването на храма в Шабла е предприето след Освобождението, през последните години на XIX в. Трябвало е да бъде наречен на Въздвижение на честния Кръст Господен, но разрушителното земетресение в Шабла от 1900 г. срутило до основи започнатото. Новоизграденият храм посветили на св. свщмчк Харалампий.

През 2009 г. на 5 август, по време на земетресението, пострада и храмът. От отпуснатите от Дирекцията по вероизповеданията 10 000 лв. са направени укрепителни дейности по основата. Но остават вътрешните ремонтни работи по олтарната стена и иконостаса. Храмът “Св. свщмчк Харалампий” е трикорабна базилика. През 1999 г. е препокрит, а интериорът претърпява основен ремонт, започнат от отец Василий Селемет през лятото на 2000 година. В него се включват както всички енориаши, така и граждани с доброволен труд и осъществяват дарителски акции. Така със задружни усилия за пет месеца, до навечерието на Рождество Христово - 23 декември, изцяло преобразяват облика на притвора, наоса и олтара. От девическия манастир "Св. Стефан" на Метеорите (където се съхранява нетленната глава на св. свщмчк Харалампий, епископ Магнезийски Чудотворец, пренесена през XIX в. от Югоизточна Румъния) са пратени за благословение икона и пространна празнична служба със значително по-богато съдържание от тази в минея.

Материалът подготви: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Храмът "Св. свщмчк Харалампий"
« предишна новинаследваща новина »