ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе почетена паметта на св. Давид Солунски

26 юни 2015 15:53, Видинска митрополия
Във Видин бе почетена паметта на св. Давид Солунски

На 26 юни със света Литургия бе почетена паметта на св. Давид Солунски, подвизавал се в началото на VI в. в древния град, града на светиите – Солун, и почитан от Църквата на 26 юни, деня на неговото успение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, светата Литургия бе отслужена в старинния храм „Св. Петка“ във Видин от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Самуил.

Клиросните песнопения изпълни архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, заедно с вярващите християни, енориаши при храма.

Молитвено участие в божествената света Литургия взе Видинският митрополит Дометиан, който накрая поздрави и благослови вярващите християни и им пожела Божията радост и мир да стоплят сърцата и душите им. На богослужението присъства и йеромонах Максим.

След светата Евхаристия бяха благословени бадемови ядки-семена и раздадени на вярващите, според стара традиция от Солун. Поради това, че светецът е живял и се е подвизавал дълги години на бадемово дърво, в деня на отбелязването на неговата памет се освещават и раздават на вярващите бадеми.

След богослужението епископ Поликарп произнесе кратка проповед, в която изтъкна важни моменти от живота на св. Давид Солунски и запозна вярващите как се отбелязва неговата памет в гр. Солун.

Днес светите мощи на св. Давид се намират в манастирския храм „Св. Теодора Солунска“, в центъра на гр. Солун, където многобройно множество всеки ден отива, за да се помоли и изпроси Божието благословение по молитвите на св. Давид.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »