ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна света Литургия бе отслужена за Петровден в гр. Кула

29 юни 2015 17:21, Видинска митрополия
Съборна света Литургия бе отслужена за Петровден в гр. Кула

На 29 юни Църквата почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

По този повод Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от Видин посети енорийския храм на гр. Кула, където отслужи тържествена света Литургия и почете небесните покровители на храма – светите апостоли Петър и Павел, както и отбеляза 150-годишнината от освещаването на храма.

В светата Божествена литургия съслужиха архимандрит Неофит, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, и архимандрит Гервасий, председател на храма и архиерейски наместник на Кулска духовна околия.

Молитвените последования от клироса изпълни архимандрит Антим, брат на Чипровския манастир.

По време на светата Литургия проповед за празника в чест на светите апостоли Петър и Павел с благословението на Видинския митрополит произнесе епископ Поликарп.

След светата Литургия бе отслужен водосвет пред храма и осветена празнична трапеза за здраве и благоденствие на вярващите християни, жители и гости на гр. Кула. Всички присъстващи бяха поръсени за здраве и укрепване на вярата, надеждата и любовта.

На храмовия празник на кулския храм присъства д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула, както и зам.-кметове, представители на различни културни, обществени, социални и неправителствени организации, много гости и приятели на града.

От гр. Кула Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан отправи своя архипастирски благослов към вярващите християни от своята епархия. Той поздрави духовните си чеда по повод големия празник на светите велики Христови апостоли Петър и Павел и им пожела да изпълват храма Господен и да се ползват от несекващите блага на Църквата.

Митрополит Дометиан благодари на всички общественици, на вярващия народ и духовниците за това, че радеят, подпомагат и работят за духовното възраждане на този край, който има нужда от евангелската истина, благовестие и надежда.

Той изказа благодарност към архимандрит Гервасий за прекрасната организация на празника и призова вярващите да обичат своя свещеник и да се ползват от неговата благодат и наставление.

Из всички храмове на Видинска епархия бяха отслужени тържествени богослужения в прослава на светите апостоли, проповядвали безстрашно и мъжествено Христовото благовестие за Царството Божие.

След празника в гр. Кула митрополит Дометиан със своята синодия посети Раковишкия манастир „Света Троица“, където бе посрещнат с особена любов и радост.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »