ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВ

29 юни 2015 20:05, Пловдивска митрополия
ПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВ

На 28 юни, в навечерието на празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на светите апостоли в град Пловдив. Молитвено участие в светата богослужба взе Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставр. свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храм ”Св.св.Петър и Павел” и свещеници от града. Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. Храмът беше изпълнен с множество богомолен народ, дошъл да изпроси молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. В края на богослужбата митрополитът се обърна с архипастирско слово към многолюдното църковно събрание и припомни усърдното служение на светите апостоли, просвртили цялата вселена.

На следващия ден, в едноименния пловдивски храм, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави и светата божествена Литургия. В края на Великото славословие архиереят пострига за четци и певци на БПЦ Красимир Йорданов от град Белово и Димитър Вързилов от град Пловдив. Заедно с владиката съслужиха: ставр. свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия , свещеноиконом Виктор Христев -епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храм „Св.св.Петър и Павел” и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм ”с диригент протопсалт Георги Радев.

След възгласа ”И да будут милости...” Пловдивският митрополит Николай ръкоположи Красимир Йорданов за дякон. Владиката се обърна към новоръкоположения свещенодякон с архипастриско наставление винаги ревностно и открито да търси Христа и изтъкна колко отговорно е служението пред Бога и човеците, пожелавайки му здраве и благодатен успех. В края на светата Литургия след поста в чест на всехвалните апостоли стотици християни пристъпиха към св. Христови Тайни.

Негово Виокопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прочете извънредно патриаршеско и синодално обръщение към православния клир, миряните и държавните институции. Като след това на всеки християнин бе раздаден по един брой от "Църковен вестник" - извъредно издание с обръщението на Св. Синод на БПЦ-БП.

Прозвуча и многолетствие , провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/930-28062015g-praznichna-vechernya--hram-q-sv-sv-petar-i-pavel-q-gr-plovdiv-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/932-29062015g-sv-parvovarhovni-apli-petar-i-pavel--petrovden---arhiereiska-sv-liturgiya-hram-q-sv-sv-petar-i-pavel-q-gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

ПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВПЕТРОВДЕН В ПЛОВДИВ
« предишна новинаследваща новина »