ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в гр. Силистра

29 юни 2015 21:33, Доростолска митрополия
Храмов празник

Днес, когато свeтата ни Църква чества паметта на св. първовърховни апостоли, катедралният храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел“ за 154 път отбелязва своя храмов празник.

В празничната света Литургия взеха участие Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, както и духовници от съседна Румъния и Молдова. Събитието уважиха и представители на местната и държавната власт.

Начеването на светата Литургия бе дадено от протосингела и председател на катедралния храм ст. ик. Добри Чаков.

Храмът беше препълнен с богомолен народ от близо и далече, дошли да се помолят на светите първовърховни апостоли и да се насладят на това всеправославно тържество на духа.

След отпуста Техни Всеблагоговейнства прот. Георги Попов и прот. Добри Въбанов бяха отличени с офикия "свещеноиконом".

Приветствие отправи митрополит Амвросий. В първата част на проповедта си той припомни живота и значението на делото на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. След това изтъкна, че този храм, празнуващ своята 154-годишнина, както много други храмове е строен в периода на турското робство с големи усилия и трудности. Митрополитът изтъкна, че днес в този храм присъства шесто поколение от онези, които са го съградили.

След това всички излязоха пред храма, където беше извършен водосвет. Беше направена лития около храма. След като стигнаха до гроба на приснопаметния митрополит Иларион, духовенството изпя „Вечная памят“ и положиха цветя.

За гостите беше даден официален обяд, в края на който Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий отново благодари на всички, участвали в това духовно тържество.

Честит празник на всички именници!

 

 

Снимки

Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник Храмов празник
« предишна новинаследваща новина »